Skapa filmstämning i vardagsrummet

Last modified date

Det måste sägas att det är skillnad på tv-rum och tv-rum, inte minst märks det ofta tydligt hur pass mycket film- och tv-upplevelser betyder för de som äger och har inrett rummet. I vårt avlånga land är vi många som älskar att sätta oss till rätta framför en spännande film, dramaserie eller sporttävling, och här kommer några tips på hur din upplevelse kan bli extra bra.

Ljud och ljus det viktigaste

Det som krävs för att din filmupplevelse ska bli så bra som möjligt är att du kan sitta bekvämt och att fokus ligger på att ljud och ljus blir så bra som möjligt. En skön soffa med kuddar och filtar är en bra start, eller en bekväm fåtölj som det gärna går att justera lutningen på. Alla former av textilier i rummet, inklusive kuddarna och filtarna i soffan, hjälper till att fånga upp ljudet från tv:n och gör det mjukare istället för hårt och metalliskt. Utan textilier flyger ljudet runt i rummet och hoppar mellan kala väggar och golv. Mattor, soffor och gardiner tar hand om ljudets studsande.

Du vill också placera tv:n så att det blir så behagligt som möjligt för ögonen – gärna på väggen i lagom höjd, och tillräckligt med avstånd mellan tv:n och er som tittar. Välj även gärna en vacker tv-bänk som smälter in i rummet, även om du har din tv på väggen. Bänken är perfekt både som förvaring och en plats du kan dekorera för att skapa en lugn och avslappnad stämning i rummet.

För att återkomma till vikten av ljudet så kommer ett bra surroundsystem alltid förhöja filmupplevelsen, då det skapar en känsla av att vara på bio trots att ni sitter hemma. Placera högtalarna så att ljudet får de bästa förutsättningarna att ge er en imponerande ljudresa, det finns många råd om just placering både på nätet och i elektronikaffärer. Som avslutning är det också viktigt att kunna göra rummet så mörkt som möjligt. Använd gärna mörkläggningsgardiner för att få bort så mycket ljus som möjligt, alternativt mindre ljuskällor på olika platser, som skapar stämning utan att störa.

kalle