Hushållsekonomi

Last modified date

Inget hushåll är det andra likt. Men för att ha en bra hushållsekonomi är det viktigt att ha en bra balans och att den tål att det kommer några smällar nu och då. Med en sund hushållsekonomi kommer ditt liv bli mycket enklare och du slipper att vara orolig för diverse oförutsedda utgifter. Om du dessutom har en bra balans i din hushållsekonomi där du kan spara pengar kan du förverkliga dina drömmar. Om du exempelvis drömmer om att göra en bröstoptimering kan du spara så att den blir verklighet. Om du redan har hunnit spara ihop en större summa kan du kontakta Motiva om bröstoptimering är din dröm. Du kan få dina drömresultat med deras hjälp. Allt är möjligt om du bara gör en plan för hur du ska förverkliga det.

Buffert

Om du vill spara mer pengar är det bra att göra en bra och balanserad hushållsbudget. Ett riktmärke för hur mycket du ska spara brukar vara 10 procent av disponibel inkomst. Det bästa av allt är att du försöker spara direkt när lönen kommer in på kontot. Du bör heller inte spara för mycket pengar utan sparandet bör ligga på en rimlig nivå. Förutom ett målsparande till drömmar bör du också ha ett buffertsparande. Ett bra riktmärke är att ha två-tre månadslöner sparade på ett vanligt sparkonto. Om du utöver ett boende och familj har ett fritidsboende och bil kanske du behöver ha lite mer i buffert. Bufferten ska fungera som en Kinamur mot tråkiga och oförutsedda händelser.

Långsiktigt sparande är viktigt

Förutom målsparande och buffertsparande är ett långsiktigt sparande bra att ha. Det långsiktiga sparandet passar bra att göra på börsen. Antingen kan du spara i rena aktier eller i aktiefonder. Det hjälper dina pengar att växa på sikt. Tid och avkastning är de två viktigaste faktorerna för att kunna bygga upp en ekonomisk trygghet. Pensionssparande är per definition ett långsiktigt sparande. Bufferten är ett skydd för att du inte ska behöva ta av det långsiktiga sparandet när stora kostnader kommer. Tänk på buffert, målsparande och långsiktigt sparande som olika sparhögar där du varje månad fördelar summan du sparar i olika högar. Du kommer till slut att ha fått in ett sparbeteende om du inte sparar. Det är inte svårt. Om du inte har en buffert är det den du bör prioritera först.

kalle