Så får du jobb som ung

Last modified date

Ungdomsarbetslösheten har vuxit mycket under coronapandemin. Många unga känner en oro för framtiden och sin karriär. Att ta sig ut på arbetsmarknaden kan ibland kännas svårt.

Ungdomsarbetslöshet

Det är en härlig känsla att ta studenten. Ha klarat av hela grundskolan och gymnasiet. Få springa ut genom dörrarna, sätta på sig studentmössan och sedan åka på flak genom stan. En riktig ungdomsklassiker. Sedan kommer ett par sköna dagar då du bara slappnar av. Känner att du har klarat det. Sedan börjar vuxenlivet. Du behöver hitta ett jobb. Vissa unga väljer att börja studera på universitet eller högskola på en gång. Andra känner att de har fått nog av att sitta i skolbänken och vill få jobba. Vi är också olika som personer, vissa trivs i skolvärlden, medan andra är skickliga på att utföra praktiska saker. Ett stort problem under coronapandemin är att många av jobben som just unga brukar kunna få har försvunnit. Det behövs färre servitriser, personal inom handel, turism och andra ställen där unga ofta lätt kunnat få sitt första jobb. Det har medfört att många unga efter studenten har behövt skriva in sig på Arbetsförmedlingen, istället för att få testa sina vingar på arbetsmarknaden.

Hitta jobb

När du är ung och ska söka arbete ska du naturligtvis leta efter lediga jobb på Platsbanken. Men det räcker inte. Det första du ska göra är att fråga dig vilka kontakter du har. Eller vilka kontakter dina föräldrar, släktingar eller kompisars föräldrar har. Vare sig du är ung eller vuxen, så är det vanligt att få både jobb och bostad via kontakter och rekommendationer. För det andra ska du vara villig att ta det som erbjuds, även om det inte är det jobb du önskar. Om du blir erbjuden ett jobb och sedan tackar nej, så kommer den personen inte förmedla något nytt jobb till dig. Inklusive drömjobbet du väldigt gärna skulle vilja ha. När du är ny på arbetsmarknaden måste du visa framfötterna på en gång. För det tredje ska du gå runt till företagare och fråga efter jobb. Du kommer inte få någon fast anställning, men det kan vara ett företag som behöver någon i receptionen 6 timmar på fredagarna eller städhjälp 20 timmar i veckan. När du väl har fått in din fot på arbetsmarknaden kommer det att vara mycket lättare för dig att verkligen hitta ett jobb som du vill ha.

ivadmin