Eget företag – en andra karriärsmöjlighet

Last modified date

Vill du göra något nytt i livet, men vill vare sig flytta eller börja studera? Då kan du starta eget företag.

Eget företag

Det är enkelt att starta eget företag i Sverige. Du behöver inte ha en särskild utbildning, ingen färdig affärsplan eller ens pengar på bankkontot. Det enda du behöver göra är att gå in på Skatteverket och ansöka om F-skattsedel. Sedan är du företagare och kan börja din nya karriär. För att driva ett företag krävs det att du får in pengar. Därför kan det vara klokt att du bygger upp ditt företag medan du fortfarande har en anställning. Det är många som har börjat sin verksamhet på fritiden. Efter ett tag har de gått ner till deltid, för att till slut en dag kunna leva på sitt företag helt och hållet.

Hitta din affärsidé

Det fina med ett företag är att du kan drömma stort. Om du vill ha en egen advokatbyrå måste du naturligtvis vara utbildad jurist, men du kan nästan jobba i vilken bransch som helst som företagare. Det är ingen som kommer att stoppa dig så länge som du följer kraven. Om du har jobbat som sjuksköterska hela ditt liv men alltid drömt om att designa kläder, så kan du bokstavligen börja designa kläder, producera dem och sälja. Om kunderna vill köpa dina kläder så spelar det ingen roll om du har en utbildning eller inte inom området. Naturligtvis är det klokt att utgå från ett område som du har kunskap och erfarenhet inom. Men du är fri att välja vad du vill. För att lyckas som företagare är det ofta viktigt att ha kontakter. Det är därför smart att du inriktar dig på en bransch eller ett intresseområde där du redan är verksam. Du är utbildad sjukgymnast, men vill starta eget. Under många år har du engagerat dig inom idrotten. Då kan du starta ett fitnesscenter, börja som personlig tränare eller arbeta privat som sjukgymnast och fokusera på idrottsskador.

En ny karriär

Ett företag kan ge dig en ny karriär. Det är roligt att arbeta, att få ta ansvar och utveckla en verksamhet. Men det är inte alltid som vi har utbildningen för det eller får chansen. Det är då eget företag verkligen kan bli en andra karriär. Det finns rent av personer som startar företag när de närmar sig pensionsåldern.

Företag online

Det är också många som startar företag online idag. Under coronapandemin har webbhandeln ökat enormt. Att starta en webbhandel eller konsultfirma på internet är i sig ganska enkelt. Det riktigt svåra med att driva företag online är att konkurrensen är mycket stor. Du måste marknadsföra dig och nå ut till dina kunder. En stor fördel med onlineföretag är att de är billiga att starta. Du kan långsamt bygga upp ditt företag utan att du behöver ta några lån.

ivadmin