Karriären

BostadenBostaden

SporterSporter

Eget företag – en andra karriärsmöjlighet

Vill du göra något nytt i livet, men vill vare sig flytta eller börja studera? Då kan du starta eget företag.

Eget företag

Det är enkelt att starta eget företag i Sverige. Du behöver inte ha en särskild utbildning, ingen färdig affärsplan eller ens pengar på bankkontot. Det enda du behöver göra är att gå in på Skatteverket och ansöka om F-skattsedel. Sedan är du företagare och kan börja din nya karriär. För att driva ett företag krävs det att du får in pengar. Därför kan det vara klokt att du bygger upp ditt företag medan du fortfarande har en anställning. Det är många som har börjat sin verksamhet på fritiden. Efter ett tag har de gått ner till deltid, för att till slut en dag kunna leva på sitt företag helt och hållet.

Hitta din affärsidé

Det fina med ett företag är att du kan drömma stort. Om du vill ha en egen advokatbyrå måste du naturligtvis vara utbildad jurist, men du kan nästan jobba i vilken bransch som helst som företagare. Det är ingen som kommer att stoppa dig så länge som du följer kraven. Om du har jobbat som sjuksköterska hela ditt liv men alltid drömt om att designa kläder, så kan du bokstavligen börja designa kläder, producera dem och sälja. Om kunderna vill köpa dina kläder så spelar det ingen roll om du har en utbildning eller inte inom området. Naturligtvis är det klokt att utgå från ett område som du har kunskap och erfarenhet inom. Men du är fri att välja vad du vill. För att lyckas som företagare är det ofta viktigt att ha kontakter. Det är därför smart att du inriktar dig på en bransch eller ett intresseområde där du redan är verksam. Du är utbildad sjukgymnast, men vill starta eget. Under många år har du engagerat dig inom idrotten. Då kan du starta ett fitnesscenter, börja som personlig tränare eller arbeta privat som sjukgymnast och fokusera på idrottsskador.

En ny karriär

Ett företag kan ge dig en ny karriär. Det är roligt att arbeta, att få ta ansvar och utveckla en verksamhet. Men det är inte alltid som vi har utbildningen för det eller får chansen. Det är då eget företag verkligen kan bli en andra karriär. Det finns rent av personer som startar företag när de närmar sig pensionsåldern.

Företag online

Det är också många som startar företag online idag. Under coronapandemin har webbhandeln ökat enormt. Att starta en webbhandel eller konsultfirma på internet är i sig ganska enkelt. Det riktigt svåra med att driva företag online är att konkurrensen är mycket stor. Du måste marknadsföra dig och nå ut till dina kunder. En stor fördel med onlineföretag är att de är billiga att starta. Du kan långsamt bygga upp ditt företag utan att du behöver ta några lån.

Så får du jobb som ung

Ungdomsarbetslösheten har vuxit mycket under coronapandemin. Många unga känner en oro för framtiden och sin karriär. Att ta sig ut på arbetsmarknaden kan ibland kännas svårt.

Ungdomsarbetslöshet

Det är en härlig känsla att ta studenten. Ha klarat av hela grundskolan och gymnasiet. Få springa ut genom dörrarna, sätta på sig studentmössan och sedan åka på flak genom stan. En riktig ungdomsklassiker. Sedan kommer ett par sköna dagar då du bara slappnar av. Känner att du har klarat det. Sedan börjar vuxenlivet. Du behöver hitta ett jobb. Vissa unga väljer att börja studera på universitet eller högskola på en gång. Andra känner att de har fått nog av att sitta i skolbänken och vill få jobba. Vi är också olika som personer, vissa trivs i skolvärlden, medan andra är skickliga på att utföra praktiska saker. Ett stort problem under coronapandemin är att många av jobben som just unga brukar kunna få har försvunnit. Det behövs färre servitriser, personal inom handel, turism och andra ställen där unga ofta lätt kunnat få sitt första jobb. Det har medfört att många unga efter studenten har behövt skriva in sig på Arbetsförmedlingen, istället för att få testa sina vingar på arbetsmarknaden.

Hitta jobb

När du är ung och ska söka arbete ska du naturligtvis leta efter lediga jobb på Platsbanken. Men det räcker inte. Det första du ska göra är att fråga dig vilka kontakter du har. Eller vilka kontakter dina föräldrar, släktingar eller kompisars föräldrar har. Vare sig du är ung eller vuxen, så är det vanligt att få både jobb och bostad via kontakter och rekommendationer. För det andra ska du vara villig att ta det som erbjuds, även om det inte är det jobb du önskar. Om du blir erbjuden ett jobb och sedan tackar nej, så kommer den personen inte förmedla något nytt jobb till dig. Inklusive drömjobbet du väldigt gärna skulle vilja ha. När du är ny på arbetsmarknaden måste du visa framfötterna på en gång. För det tredje ska du gå runt till företagare och fråga efter jobb. Du kommer inte få någon fast anställning, men det kan vara ett företag som behöver någon i receptionen 6 timmar på fredagarna eller städhjälp 20 timmar i veckan. När du väl har fått in din fot på arbetsmarknaden kommer det att vara mycket lättare för dig att verkligen hitta ett jobb som du vill ha.

Din ekonomi som student

Du har precis kommit in på din drömutbildning och ska flytta hemifrån. Som student kan det kännas som att mycket i livet handlar om skolarbete och pengar.

CSN-lån

För att betala din hyra och mat kan du som student ta lån och bidrag från CSN under din studietid. Det är ett mycket förmånligt lån med låg ränta. De flesta studenter tar både lån och bidrag, men om du inte vill ta några studielån kan du ändå ta själva bidragsdelen. Eftersom det kan vara ganska stressande att studera är det skönt att alltid kunna få pengar utbetalda från CSN. En ekonomisk backup under studierna. Men för många studenter är det inte nog. De flesta studerar under flera år och vill under studietiden också göra saker, som att resa eller ta körkort.

Jobba extra

Det är många studenter som jobbar extra under studietiden. Vissa jobbar bara under loven, så att de kan fokusera helt på studierna under terminerna, medan andra väljer att jobba och studera samtidigt. För att orka med studierna är det viktigt att du inte bara jobbar och studerar, utan att du även planerar in ett par veckors semester varje år.

Dela bostad

Du kan spara in många tusenlappar genom att dela bostad under din studietid. Antingen kan du bo i studentkorridor eller så hyr du rum hos en privatperson. Du kan också hitta en lägenhet som du delar med ett par vänner. Det dyraste alternativet är att ha egen lägenhet, särskilt i Stockholm. Har du möjlighet att bo kvar hemma hos föräldrarna kan det vara ett bra alternativ. Då kan du klara skolgången utan att behöva ta några lån alls.

Billigare bostad: hyr ut ett rum

Om du bor i Stockholm så kommer troligtvis din hyra att äta upp en betydande del av din lön. För att få mer pengar över kan du hyra ut ett rum.

Hyr ut ett rum

Du har en trevlig trea, antingen bostadsrätt eller hyresrätt. Du älskar verkligen din lägenhet och vill bo kvar. Problemet är att hyran eller avbetalningen kostar för mycket. Då kan du hyra ut ett rum. Det är ett smart sätt att få passiv inkomst. Att hyra ut ett rum är särskilt lätt i Stockholm, där du kommer att få många intressenter att välja mellan.

Dela bostad

Om du är van att bo själv känns det naturligtvis konstigt att det ska komma en annan person och bo i din lägenhet. För att det ska fungera är det viktigt att er personkemi fungerar. Det är också viktigt att era vanor kan synkas. Om du till exempel jobbar natt, så vill du ha en inneboende som inte är hemma under dagen. Om du å andra sidan har en hund som du brukar behöva skynda dig hem till för att rasta på lunchrasten, så kan det vara perfekt att hyra ut rummet till en egenföretagare som jobbar hemifrån och som älskar hundar.

Köpa eller hyra?

Ska du köpa eller hyra din bostad? Det är en fråga som många ställer sig.

Köpa bostad

Du ska flytta och har ekonomi för att kunna köpa en bostad. Samtidigt är ett bostadsköp en stor affär. Det är enkelt att hyra. Hyresvärden tar också hand om krånglande ledningar och andra praktiska problem. Om du flyttar till ett ställe som du vill bo på under en längre period kan det vara klokt att köpa. Detsamma gäller om du flyttar till Stockholm eller Göteborg, attraktiva städer där bostadspriserna går upp. Då blir bostadsköpet också en investering. Förhoppningsvis kommer du gå med vinst när du säljer bostaden. Det som också är positivt med att äga en bostad är att du har en säkerhet när du ska ta ett lån. Ska du köpa en bil använder du bostaden som säkerhet och lånar till lägre ränta.

Hyra bostad

Det finns också fördelar med att hyra: först och främst är du inte låst vid bostaden. Du behöver heller inte ta några lån. Ska du bara bo på ett ställe ett par år är det mycket smartare att hyra. Detsamma gäller om du är osäker på om bostadspriset kommer öka dit du flyttar.

Träna till Tjejmilen

Har du anmält dig till Tjejmilen? Då har du ett roligt event att se fram emot. Tjejmilen är en perfekt tävling för dig som vill börja jogga och ha ett roligt mål att se fram emot.

Tjejmilen

Tjejmilen är ett 10-kilometerslopp för tjejer som arrangeras i början av hösten varje år i Stockholm. Du springer på en bana som börjar vid Gärdet. Sedan fortsätter du ut på lummiga Djurgården, tar en liten tur in i city, för att sedan få gå i mål ute på Gärdet igen. Det är en jättebra tävling för dig som vill testa på att springa ett lopp, men vill göra det på ett väldigt roligt och avslappnat sätt. Tjejmilen passar alla, från tjejgänget som precis har tagit studenten till tjejgänget som gick ut skolan för 40 år sedan.

Börja träna

Du får både gå och springa Tjejmilen, men naturligtvis vill du träna inför loppet. Det är ju mycket roligare att kunna jogga eller promenera i rask takt. Känna att du verkligen har gett järnet på loppet utifrån din förmåga. Det är smart om du börjar träna redan när du har anmält dig. Är du otränad börjar du med att gå, i annat fall kan du testa att jogga kortare bitar. Ta det lugnt i början, så att du inte överanstränger dig eller skadar dig. Om du vill få en bra löptid kan det vara smart att träna intervaller och backträning.

Träningskläder

När du har anmält dig till Tjejmilen kan det vara inspirerande att köpa nya sportskor och träningskläder. Särskilt om du precis har börjat att träna. Ett par snygga löpartights kan verkligen underlätta för att ta sig ut på träningsrundan.

Sporta på semestern

Vill du hålla dig i form under semestern? Varför inte vandra eller cykla på Kanarieöarna? Eller så testar du en ny sport eller gör något som ger dig en riktig adrenalinkick.

Resa

Det är härligt att bläddra i resemagasinet Vagabond och få inspiration inför nästa resa. Oavsett var du reser så kan du hitta intressanta och utmanande aktiviteter. Att sporta på semestern är ett bra sätt att hålla sig i form, men också ett sätt att få uppleva mer av resmålet. Ta med dig joggingskorna, så kan du åka vart som helst och enkelt både träna och hinna se mycket.

Aktiv semester

Visst är det härligt att ligga på playan på Kanarieöarna, men det är också roligt att åka upp till bergen och vandra. Ett annat sätt att upptäcka mycket av ett semestermål är genom att hyra en cykel. Är du på ett backigt ställe kan du hyra en elcykel. För att få en adrenalinkick kan du hoppa bungyjump eller testa att dyka. Det är också populärt att åka på särskilda träningsresor. Då får du möjlighet att äta hälsosamt och nyttigt och träna flera gånger per dag. En perfekt resa för dig som ofta tränar ensam och som vill få testa på nya sporter.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

respelion.se – Allt om karriär, bostad och sportrespelion.se – Allt om karriär, bostad och sport

kalle