Din ekonomi som student

Last modified date

Du har precis kommit in på din drömutbildning och ska flytta hemifrån. Som student kan det kännas som att mycket i livet handlar om skolarbete och pengar.

CSN-lån

För att betala din hyra och mat kan du som student ta lån och bidrag från CSN under din studietid. Det är ett mycket förmånligt lån med låg ränta. De flesta studenter tar både lån och bidrag, men om du inte vill ta några studielån kan du ändå ta själva bidragsdelen. Eftersom det kan vara ganska stressande att studera är det skönt att alltid kunna få pengar utbetalda från CSN. En ekonomisk backup under studierna. Men för många studenter är det inte nog. De flesta studerar under flera år och vill under studietiden också göra saker, som att resa eller ta körkort.

Jobba extra

Det är många studenter som jobbar extra under studietiden. Vissa jobbar bara under loven, så att de kan fokusera helt på studierna under terminerna, medan andra väljer att jobba och studera samtidigt. För att orka med studierna är det viktigt att du inte bara jobbar och studerar, utan att du även planerar in ett par veckors semester varje år.

Dela bostad

Du kan spara in många tusenlappar genom att dela bostad under din studietid. Antingen kan du bo i studentkorridor eller så hyr du rum hos en privatperson. Du kan också hitta en lägenhet som du delar med ett par vänner. Det dyraste alternativet är att ha egen lägenhet, särskilt i Stockholm. Har du möjlighet att bo kvar hemma hos föräldrarna kan det vara ett bra alternativ. Då kan du klara skolgången utan att behöva ta några lån alls.

ivadmin