Allt om odling

Last modified date

De senaste åren har allt fler fått upp ögonen för odling och växter. Därför kändes det passande att vi i det här inlägget berättar kort om hur du kan gå tillväga för att börja odla på egen hand hemma.

Fröer

Om du vill odla grönsaker eller andra typer av grödor finns det flera vägar att gå. Det vanligaste är att man odlar sina grödor från att de är ett frö till att de är redo att skördas. Det finns massor av olika sorters fröer att välja bland och det kan vara en bra idé att prova dig fram för att se vilka fröer som ger dig bäst skörd. Du kan köpa fröer i butik och du kan kolla in butikernas frö rea som sker mellan odlingssäsongerna för att få fröer till ett billigare pris.

Plantering

När du har valt ut dina fröer och fått hem dem är det dags för plantering. På förpackningen av dina fröer kan du se hur du kan gå tillväga för att plantera dem. Annars är internet en väldigt bra kunskapskälla om du vill veta mer om dina fröer och hur de trivs bäst. Många väljer att sätta fröerna i mindre krukor från början innan de flyttar ut i trädgården. Redan i februari kan du så dina frön för att de ska vara redo för odlingssäsongen som börjar i maj-juni.

Skötsel

För att du ska kunna skörda dina plantor är det viktigt att du sköter om dem på rätt sätt. En anledning till varför många misslyckas med sina odlingar är för att de inte ger plantorna tillräckligt med vatten. Men ibland kan det även vara så att plantorna får för mycket vatten. Därför är det viktigt att du läser på ordentligt om dina plantor för att kunna ge dem den mängd med vatten de behöver för att de ska trivas. Förutom att de behöver mycket vatten behöver de bra jord. Det finns växtnäring du kan använda för att dina plantor och växter ska trivas bättre. Ett annat sätt att sköta om dina plantor är att se till att de inte drabbas av ohyra.

kalle