Så tar du hand om dina tänder

Last modified date

Att ha ett inbjudande leende och friska tänder är en ambition som de allra flesta har. Det är inte heller helt ovanligt att man har komplex för sina tänder, men det går att fixa med ganska enkla medel. Om du har sneda tänder kan du höra av dig till din tandläkarmottagning och säga att du är intresserad av en tandställning. Om du vill ha vitare tänder kan du använda dig av en tandblekning för att få vitare tänder på bara ett par minuter.

Men det finns fler sätt att ta hand om dina tänder och i det här inlägget får du några tips på hur du bäst tar hand om dem.

Tandborstning

Det allra bästa sättet att ta hand om sina tänder är både enkelt och effektivt. Genom att borsta dem varje morgon och kväll så minskar du risken för karies, får en bättre andedräkt och dina tänder blir rena. En del tandkrämer kan ha blekande ingredienser i sig om du är ute efter att få något vitare tänder. Det finns också flera varianter på tandborstar. Förutom att det finns vanliga tandborstar så finns det även eltandborstar. Många tandläkare brukar rekommendera en bra eltandborste framför en vanlig tandborste, eftersom utvecklingen av eltandborstar har gått så pass långt framåt att eltandborstar gör tänderna ännu mer rena.

Tandtråd

Att använda sig av tandtråd är bra för att du ska få bort matrester som fastnat mellan dina tänder. Matrester som får ligga kvar kan annars samla bakterier, vilket i värsta fall kan leda till karies. Därför är det viktigt att du använder dig av tandtråd regelbundet i samband med att du borstar tänderna. En annan anledning till varför du ska använda dig av tandtråd är att tandtråden hjälper till att hålla ditt tandkött friskt, vilket är viktigt för att du ska ha en god munhälsa.

Munskölj

En annan sak du kan göra för att ta hand om dina tänder är att använda munskölj. Något som är viktigt att tänka på när det kommer till munskölj är att det aldrig kan ersätta en tandborstning. Men det kan däremot fungera som komplement till din tandborstning. En del använder munskölj för att fräscha till andedräkten mellan tandborstningarna. Det finns många olika sorters munskölj att välja bland. Det finns till exempel varianter som innehåller extra mycket flor om du tidigare har haft problem med att du får karies på dina tänder.

Tandpetare

Om du känner att du har något mellan dina tänder efter att du har ätit något, är det smidigast att du använder dig av en tandpetare för att få bort det som ligger och stör mellan dina tänder. Du kan köpa tandpetare och ha med dig i din väska så att du kan använda tandpetaren när du behöver det. Tandpetare tar inte mycket plats och får bort matrester.

kalle