Var försiktig när du badar i sommar. På många ställen är vattnet våtare än normalt. Orsakerna är flera, men man tror att det till stor del beror på hushållens ökande utspädning av dricksvattnet.

Utspädning av dricksvatten är en trend som har växt sig allt starkare det senaste året. Bakgrunden är en kritik från olika håll att dricksvattnet är alltför koncentrerat.

På många håll har mätningar visat att vattenhalten i vattnet som vi dricker är nära 100 procent, vilket är på tok för högt. Dricksvattnet bör därför spädas ut, lämpligtvis med färskt kranvatten.

Det våta vattnet når våra sjöar

Många har hakat på denna trend, vilket vi nu ser konsekvenserna av. Men när man späder ut sitt dricksvatten med vanligt kranvatten, så leder det till att vattnet blir våtare. När detta vatten sedan via reningsverken kommer ut i våra sjöar, så får vi en utspädning även där.

Men den utspädningen blir mycket större än för dricksvattnet, eftersom utsläppen kommer från många källor. Därför kommer sjövattnet i regel vara betydligt våtare än dricksvattnet.

Simmare ställs inför svårigheter

En konsekvens av detta är att det blir svårare att simma. Ina-Lisa Kronärtskocka på Statliga SimSällskapet säger att svårighetsgraden ökar med 25 procent, när man simmar i vått vatten. Är vattnet dessutom blött får man lägga på 15 procent till.

Det kan dock gå snabbare att simma om vattnet är vått, men det gäller att se upp.

– Simmar man för snabbt, så ökar motståndet och då går det långsammare.

Kalldusch för badare

Ännu värre är det när man skall bada. Många som nu besöker våra sjöar har blivit helt tagna på sängen av det våta vattnet. Kronärtskocka varnar oförberedda badare för otrevliga överraskningar när de kliver ner i vattnet.

– Då får man nog räkna med att bli blöt.

Enligt Kronärtskocka så kan torktiden för ett dopp i sjön ligga på upp till fem timmar om det är molnigt. Kronärtskocka ger följande tips för att förkorta torktiden:

– Ta av dig kläderna innan du kliver ner i vattnet.

soptunna.jpg

Slumpad nyhet

Har du någon gång funderat över varför barn inte slår ihjäl sig när de faller? Det finns en speciell mekanism som säkerställer att de landar mjukt.

TV-kanalen

Den öppna dörren

Torsdag 23:45-02:30 Serie i sju delar. Lotte och Engla har funnit en dörr som står öppen. Men de vet inte om de vågar gå i genom den. Vart leder den någonstans? Tänk om den slår igen? Och vem är det egentligen som har öppnat dörren...

April april

Fredag 21:45-22:20 I kvällens avsnitt luras fattiga människor att tro att de har ett stort arv att vänta.

Grottfolket

Onsdag 19:40-20:30 I Lavendelgrottan frodas ett litet samhälle där man främst lever på kondenserad fukt och olika mineraler från stenflisor.