Var försiktig när du badar i sommar. På många ställen är vattnet våtare än normalt. Orsakerna är flera, men man tror att det till stor del beror på hushållens ökande utspädning av dricksvattnet.

Utspädning av dricksvatten är en trend som har växt sig allt starkare det senaste året. Bakgrunden är en kritik från olika håll att dricksvattnet är alltför koncentrerat.

På många håll har mätningar visat att vattenhalten i vattnet som vi dricker är nära 100 procent, vilket är på tok för högt. Dricksvattnet bör därför spädas ut, lämpligtvis med färskt kranvatten.

Det våta vattnet når våra sjöar

Många har hakat på denna trend, vilket vi nu ser konsekvenserna av. Men när man späder ut sitt dricksvatten med vanligt kranvatten, så leder det till att vattnet blir våtare. När detta vatten sedan via reningsverken kommer ut i våra sjöar, så får vi en utspädning även där.

Men den utspädningen blir mycket större än för dricksvattnet, eftersom utsläppen kommer från många källor. Därför kommer sjövattnet i regel vara betydligt våtare än dricksvattnet.

Simmare ställs inför svårigheter

En konsekvens av detta är att det blir svårare att simma. Ina-Lisa Kronärtskocka på Statliga SimSällskapet säger att svårighetsgraden ökar med 25 procent, när man simmar i vått vatten. Är vattnet dessutom blött får man lägga på 15 procent till.

Det kan dock gå snabbare att simma om vattnet är vått, men det gäller att se upp.

– Simmar man för snabbt, så ökar motståndet och då går det långsammare.

Kalldusch för badare

Ännu värre är det när man skall bada. Många som nu besöker våra sjöar har blivit helt tagna på sängen av det våta vattnet. Kronärtskocka varnar oförberedda badare för otrevliga överraskningar när de kliver ner i vattnet.

– Då får man nog räkna med att bli blöt.

Enligt Kronärtskocka så kan torktiden för ett dopp i sjön ligga på upp till fem timmar om det är molnigt. Kronärtskocka ger följande tips för att förkorta torktiden:

– Ta av dig kläderna innan du kliver ner i vattnet.

matpriser_upp.jpg

Slumpad nyhet

En kompensation föreslås till alla som klurar ut nya lösningar på saker och ting, där man utan krusiduller får ersättning för alla sina omkostnader.

TV-kanalen

April april

Fredag 21:45-22:20 I kvällens avsnitt luras fattiga människor att tro att de har ett stort arv att vänta.

Gubben i lådan

Måndag 18:05-19:20 Tävlingsprogram där deltagarna ligger i lådor. Obs! Endast gubbar får delta. Är du gubbe? Tag chansen NU!

Pengar är inte allt

Måndag 05:45-05:50 Nedina skall prova på ett liv utan pengar. Allt hon behöver måste hon skaffa på annat vis. Hon tvingas göra olika tjänster åt folk i utbyte mot mat. Hon provar också på byteshandel med sådant hon hittar i skogen, t.ex gamla kottar.