För att stimulera rökandet i Sverige så införs stimulansåtgärder på en rad områden för rökare. Detta för att rökarna har stor betydelse för svensk ekonomi.

En stor beteendeförändring har skett de senaste 30-40 åren med rökningen. Från att ha varit var mans bästa vän i TV-soffan, så är det få som idag skulle kunna tänka sig att tända en cigarrett där man lever och bor.

I offentliga miljöer har rökning mer eller mindre avskaffats och de flesta företag förpassar rökarna undanskymda uterum. Likväl så finns det fortfarande en hel del människor som röker och deras bidrag till samhällsekonomin är ganska omfattande.

Vart tog vården vägen?

Om man studerar hur rökningen har utvecklats de senaste 30-40 åren och jämför det med hur sjukvården har utvecklats, så kan man se ett tydligt samband. Det har blivit allt färre rökare, samtidigt som det har blivit allt färre vårdplatser.

För 40 år sedan kunde man få stanna kvar på sjukhuset i en vecka för observation efter en operation. idag får man i regel åka hem samma dag. Många åkommor som tidigare var vardagsmat på våra sjukhus har idag definierats bort.

Utifrån detta är det lätt att dra slutsatsen att vården har blivit sämre. Är det helt enkelt så att vi får mindre vård för våra skattepengar idag än för 40 år sedan?

Vart tog skattepengarna vägen?

Faktum är att vi får precis lika mycket vård för våra skattepengar idag som för 40 år sedan. Det som har ändrats är att antalet skattekronor som går in i vården istället har minskat.

Det är denna minskning som ger utslag på antalet vårdtimmar som varje person får tillgång till av vården. Problemet ligger således inte i att det blivit mindre vård. Vi måste istället fokusera på vad som har hänt med våra skattepengar.

Vem vågar röka idag?

Tillbaka till rökningen. De senaste 30-40 åren har det skett omfattande kampanjer mot rökning. Det har gått så långt att tobaksbolagen inte ens får bestämma hur deras förpackningar skall se ut längre.

Stora varningstexter pryder cigarrettpaketen som varnar för all skit man kan drabbas av om man använder produkten. Det är ett under att någon idag ens vågar ta en cigarrett i sin mun.

Och allt detta kampanjande har verkligen haft effekt. Rökningen har minskat dramatiskt. Och med den antalet skattekronor som går in till sjukvården. Det vi har fått bevittna är en stark finansiär av svensk sjukvård som sakta men säkert har dragit sig tillbaka alltmer.

Dags att vända trenden

Det är i ljuset av denna utveckling som det nu införs stimulansåtgärder på rökning och annat bruk av tobak. I ett första skede är målet att den negativa trenden för rökning återigen vänder uppåt och att framförallt fler ungdomar väljer att börja röka.

I det andra skedet så kommer målet vara att rökningen skall återta sin förlorade status. Förr var det coolt att röka och det fanns inte en filmhjälte som inte hade en cigarrett konstant i munnen. Idag har det blivit ett tecken på att man är en loser.

I sista skedet så finns visionen om ett samhälle där rökning är en lika naturlig del av vardagen som att äta och att gå på toa. Alla röker från vaggan till graven och skattepengarna flödar in till sjukhusen. Personalen står och väntar vid röda mattan på en aldrig sinande tillströmning av patienter som aldrig någonsin behöver åka hem efter en behandling.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

soptunna.jpg

Slumpad nyhet

Det är många som är kritiska till allt utredande som mer eller mindre är ett obligatoriskt inslag när en myndighet på ett eller annat sätt är inblandad.

TV-kanalen

Äckel-TV

Torsdag 19:15-20:30 Jordgubbar är gott. Men är det lika gott när man haft dem i näsan? Olika ställen testas.

Nyheter vi minns

Söndag 21:00-21:30 Del 84. Rapport 27 september 1996. Repris

Extreme survival

Lödag 20:00-20:50 En grupp karismatiska individer skickas ut i Sahara-öken en vecka, utan vare sig mat eller dryck. Nu gäller det att samarbeta för att överleva.