Regeringen med utbildningsminister Jan Björklund i spetsen kommer nu med nya grepp för att komma tillrätta med krisen i skolan. Istället för att försöka trolla med knäna med resurser som inte finns, så börjar man nu med förändringar i andra änden.

I fortsättningen kommer skolplikten endast att omfatta sju år. Det betyder att när eleverna gått ut årskurs sju, så har de avslutat grundskolan. De lärarresurser som friställs genom detta kommer oavkortat att användas för att ge eleverna fler lärarledda lektioner i skolan.

Därigenom kommer lärarna ha bättre förutsättningar för att hinna med alla sina uppgifter, såsom undervisning, dokumentation, utvecklingssamtal, planering och rättning av prov.

– Elevernas resultat kommer att förbättras markant, säger Björklund.

Komprimerade kunskaper

Ett problem som måste lösas är det kunskapsglapp som uppstår mellan grundskola och gymnasium, när eleverna inte längre får de kunskaper som man hittills fått i årskurs åtta och nio. Detta är dock inget problem enligt Björklund, eftersom man med den ökade lärartätheten kan läsa mer komprimerat och därigenom tillgodogöra sig samma kunskaper på kortare tid.

Björklund tycker t.ex att man gott och väl kan ge eleverna hemuppgifter över sommarloven, så att de "gör något nyttigt istället för att bara gå och slå dank". Han tycker också att eleverna definitivt skall utnyttja de två friåren till att arbeta.

– Det passar väl in i regeringens arbetslinje, säger Björklund.

Obligatorisk praktik

För att motverka att eleverna går och slår dank, så kommer näringsminister Annie Lööf att lägga fram en motion som gör det obligatoriskt med praktik för att kvalificera sig till gymnasiet.

– Det passar väl in i regeringens arbetslinje, säger Lööf.

Genom införandet av obligatorisk praktik, så slår man tre flugor i en smäll:

  • Eleverna får något att göra så att de slipper gå och slå dank.
  • Eleverna får lära sig att arbeta.
  • Företagen får gratis arbetskraft.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt är försiktigt positiv till upplägget med praktik och tillägger att han minsann är lite stolt över sina ministrars förmåga att komma med kreativa lösningar på "jobbiga" problem.

– Det passar väl in i regeringens arbetslinje, säger Reinfeldt.

Obligatorisk kritik

Oppositionsledaren Stefan Löfven är dock kritisk. Han menar att eleverna istället skall stanna kvar i skolan och fungera som lärare. På det sättet kommer det bli ännu högre lärartäthet och eleverna kommer att få ännu mer lärarledda lektioner.

– Elevernas resultat kommer att skjuta i höjden, säger Löfven.

Björklund avfärdar Löfvens förslag eftersom de inte kommer från regeringen.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

skldpadda_och_dla.jpg

Slumpad nyhet

Trodde du att botten var nådd när det gäller hur försäkringskassan behandlar de sjuka? Då trodde du fel. Än finns det mycket att göra på området.

TV-kanalen

Äckel-TV

Torsdag 19:15-20:30 Jordgubbar är gott. Men är det lika gott när man haft dem i näsan? Olika ställen testas.

Nyheter vi minns

Söndag 21:00-21:30 Del 84. Rapport 27 september 1996. Repris

Pengar är inte allt

Måndag 05:45-05:50 Nedina skall prova på ett liv utan pengar. Allt hon behöver måste hon skaffa på annat vis. Hon tvingas göra olika tjänster åt folk i utbyte mot mat. Hon provar också på byteshandel med sådant hon hittar i skogen, t.ex gamla kottar.