Polisen inför nu en ny typ av illgärning som kommer att benämnas "halvbrott". Det är oklart vad den nya brottsrubriceringen egentligen avser för brott, men polisen tycker det är bra att det nu finns en möjlighet att endast begå halva brott.

Tidigare har kriminella som varit tvingade att utföra brottsliga gärningar, endast haft möjlighet att fullfölja hela brottet, men nu kan man alltså nöja sig med hälften.

Det kan t.ex gälla ett bankrån, där man har möjlighet att komma över 250 000 kronor, men kanske nöjer sig med 125 000. Eller så kanske man är på stöldturné en månad, men känner att det är dags att bryta efter två veckor.

– Det skall löna sig att begå halvbrott, säger kriminalkommisarie Snorre Sturlasson.

Polisen har nu en kampanj för halvbrott där man får behålla stöldgodset med full straffeftergift. Sturlasson räknar med att åtminstone 25 procent av de kriminella kommer att konvertera till halvbrott den närmaste månaden.

Kriminalvårdsdirektör Isaac Newton protesterar vilt mot polisens kampanj. Han anser att det hotar fängelseverksamheten och att många fängelser kan tvingas till nedläggning.

– Kriminalvården kan aldrig bygga på halvbrott, säger Newton.

Han hänvisar till brottsbalken som klart och tydligt föreskriver den enskilda individens rätt till fullskalig kriminalitet. Konsekvensen är och skall förbli fängelse.

Newton menar att halvbrott är direkt samhällsfarligt, eftersom det leder till färre fängelseplatser, vilket i sin tur leder till överfulla fängelser om kriminaliteten skulle öka, vilket ökar risken för upplopp med 64 procent.

– Om vi nu vet att denna risk föreligger med halvbrott, hur kan vi då tillåta det, frågar Newton.

Kriminalkommisarie Sturlasson tycker att Newton skall vara väldigt försiktig i sin kritik och påpekar att han bör kolla att hans bil inte har någon trasig baklykta eller så.

– I så fall bötfäller vi honom direkt, säger Sturlasson.

Om Newton blir fälld för trasig baklykta så är det möjligt att det kan falla inom ramen för halvbrott. Detta under förutsättning att Newton t.ex planerat att även köra med trasig framlykta, men bestämt sig för att köra lagligt i fortsättningen.

Newton bektäftar att han hade tänkt köra med trasig framlykta, men nu bestämt sig för att köra lagligt.

g_till_jobbet.jpg

Slumpad nyhet

En kartläggning visar att summan av antalet bovar som varje polis fångar under sin karriär är konstant. Detta innebär att den polis som uppnått sin kvot bör byta jobb.

TV-kanalen

Extreme survival

Lödag 20:00-20:50 En grupp karismatiska individer skickas ut i Sahara-öken en vecka, utan vare sig mat eller dryck. Nu gäller det att samarbeta för att överleva.

Pengar är inte allt

Måndag 05:45-05:50 Nedina skall prova på ett liv utan pengar. Allt hon behöver måste hon skaffa på annat vis. Hon tvingas göra olika tjänster åt folk i utbyte mot mat. Hon provar också på byteshandel med sådant hon hittar i skogen, t.ex gamla kottar.

Grottfolket

Onsdag 19:40-20:30 I Lavendelgrottan frodas ett litet samhälle där man främst lever på kondenserad fukt och olika mineraler från stenflisor.