Det blir mer och mer vanligt med så kallad passiv värk i stortån. De som drabbas har då inte en aning om att de har ont.

Och vad värre är – de flesta vet inte att det faktiskt finns hjälp att få. Istället tvingas de gå omkring och lida helt i onödan. Och det utan att ens vara medvetna om det!

Vänta inte med att söka hjälp

Eftersom det här är en åkomma som inte märks, så gäller det att söka hjälp så fort man blivit ouppmärksam på den. Får man inte behandling, så är risken stor att man får dras med sin passiva värk.

Smärtan i sig är helt ofarlig, men det är ju onödigt att gå och lida i onödan, när det inte är nödvändigt. Behandlingen är inte helt riskfri, men man räknar med att de flesta klarar sig.

Bekämpa värken med smärta

Initialt så aktiveras den passiva smärtan så att man faktiskt upplever att det gör ont. Det är först då som den egentliga behandlingen av åkomman kan sättas in.

Sjukdomen bekämpas med svidande sprutor, vassa akupunkturnålar och illaluktande örtomslag.

Det är också viktigt att i så stor utsträckning som möjligt, rent bokstavligt försöka klämma musten ur värken, så att den lämnar stortån och försvinner till annan ort.

I detta läge är det bra om man hjälper till verbalt genom olika besvärjelser av typen "nu får det vara nog" eller "lägg ner". Undvik dock svordomar – det är vanligt hyfs som gäller.

Behandlingen är bara början

Efter genomgången kur får man räkna med att ha ont i ett par månader. Det är helt normalt och ett ofrånkomligt led i det slutliga tillfrisknandet.

Smärtan kan vara ganska intensiv nattetid, så det är bra om man har ett par valium eller dylikt till hands när det verkar allt för tröstlöst.

Till slut är man fri(sk)

Med tiden avtar värken och man kan äntligen börja se fram emot en smärtfri tillvaro. Värkande stortåar är ett minne blott och man kan lägga energin på mer väsentliga saker.

Det är dock viktigt att behandlingen upprepas vartannat eller åtminstone vart tredje år, för att förhindra att besvären kommer tillbaka. Helst skall man genomgå kuren varje år för att vara på säkra sidan.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

skldpadda_och_dla.jpg

Slumpad nyhet

Foto: Walter Baxter

Landets trottoarer håller på att förfalla p.g.a att gångtrafikanterna använder sig av följa-john-principen. Nu vill gångtrafiksäkerhetsverket styra upp gångtrafiken genom att införa gångtrafikantskörkort.

TV-kanalen

Den öppna dörren

Torsdag 23:45-02:30 Serie i sju delar. Lotte och Engla har funnit en dörr som står öppen. Men de vet inte om de vågar gå i genom den. Vart leder den någonstans? Tänk om den slår igen? Och vem är det egentligen som har öppnat dörren...

Pengar är inte allt

Måndag 05:45-05:50 Nedina skall prova på ett liv utan pengar. Allt hon behöver måste hon skaffa på annat vis. Hon tvingas göra olika tjänster åt folk i utbyte mot mat. Hon provar också på byteshandel med sådant hon hittar i skogen, t.ex gamla kottar.

Gubben i lådan

Måndag 18:05-19:20 Tävlingsprogram där deltagarna ligger i lådor. Obs! Endast gubbar får delta. Är du gubbe? Tag chansen NU!