Det blir mer och mer vanligt med så kallad passiv värk i stortån. De som drabbas har då inte en aning om att de har ont.

Och vad värre är – de flesta vet inte att det faktiskt finns hjälp att få. Istället tvingas de gå omkring och lida helt i onödan. Och det utan att ens vara medvetna om det!

Vänta inte med att söka hjälp

Eftersom det här är en åkomma som inte märks, så gäller det att söka hjälp så fort man blivit ouppmärksam på den. Får man inte behandling, så är risken stor att man får dras med sin passiva värk.

Smärtan i sig är helt ofarlig, men det är ju onödigt att gå och lida i onödan, när det inte är nödvändigt. Behandlingen är inte helt riskfri, men man räknar med att de flesta klarar sig.

Bekämpa värken med smärta

Initialt så aktiveras den passiva smärtan så att man faktiskt upplever att det gör ont. Det är först då som den egentliga behandlingen av åkomman kan sättas in.

Sjukdomen bekämpas med svidande sprutor, vassa akupunkturnålar och illaluktande örtomslag.

Det är också viktigt att i så stor utsträckning som möjligt, rent bokstavligt försöka klämma musten ur värken, så att den lämnar stortån och försvinner till annan ort.

I detta läge är det bra om man hjälper till verbalt genom olika besvärjelser av typen "nu får det vara nog" eller "lägg ner". Undvik dock svordomar – det är vanligt hyfs som gäller.

Behandlingen är bara början

Efter genomgången kur får man räkna med att ha ont i ett par månader. Det är helt normalt och ett ofrånkomligt led i det slutliga tillfrisknandet.

Smärtan kan vara ganska intensiv nattetid, så det är bra om man har ett par valium eller dylikt till hands när det verkar allt för tröstlöst.

Till slut är man fri(sk)

Med tiden avtar värken och man kan äntligen börja se fram emot en smärtfri tillvaro. Värkande stortåar är ett minne blott och man kan lägga energin på mer väsentliga saker.

Det är dock viktigt att behandlingen upprepas vartannat eller åtminstone vart tredje år, för att förhindra att besvären kommer tillbaka. Helst skall man genomgå kuren varje år för att vara på säkra sidan.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

soptunna.jpg

Slumpad nyhet

Kommer du ihåg hur det var förr när det var långfredag? Allting stängt och ingenting att göra. Nu blir det så igen.

TV-kanalen

April april

Fredag 21:45-22:20 I kvällens avsnitt luras fattiga människor att tro att de har ett stort arv att vänta.

Gräsmattornas historia

Måndag 18:00-18:45 I del fem får vi reda på att stråna får olika längd beroende på hur mycket man klipper ned dem.

Rena slumpen

Tisdag 17:55-18:20 Kvällens dragning i TV-lotteriet. Vem blir den lycklige att vinna 25 kronor i månaden i 25 000 år?