En ständigt pågående trend bland företag är att outsourca sin produktion till länder där produkten kan tillverkas till en väsentligt lägre kostnad.

Om företaget kan spara pengar på att förlägga produktionen till en plats där lönerna bara är en tredjedel så höga som de svenska, så kommer de göra det om de tjänar på det totalt sett när övriga kostnader som distribution o.d är inräknade. De sparar också en hel del pengar på att slippa ta hänsyn till arbetsmiljö och miljökrav.

Utsugning pågår

När det börjar gå bra för låglönelandet så stiger lönerna och arbetsvillkoren förbättras. Då tjänar det svenska företaget inte längre på att ha produktionen förlagd där, även om det fortfarande är sämre arbetarvillkor än i Sverige.

Det gör att man söker efter något annat land med lägre löner och sämre villkor för arbetarna. Så håller man på och avverkar land efter land tills det blir svårt att hitta ett land som ännu inte höjt lönerna och förbättrat arbetarnas villkor.

Borelia växer sig stark

Till slut finns det bara ett enda land kvar som har låga löner och dålig arbetsmiljö, nämligen landet Borelia och dit söker sig nu företag från hela världen. Denna rusning efter att kapa kostnaderna skapar en tillväxt i Borelia, vilket paradoxalt nog ger landet en enorm konkurrensfördel.

Utländska företag söker sig självmant till Borelia, men kommer så småningom att utsättas för en allt mer tilltagande konkurrens från inhemska företag, vilket får till följd att de utländska företagen konkurreras ut.

Otroligt framgångsrik

Men då har Borelia växt sig så stark att det börjar stå på egna ben. Borelia börjar sprida sig till andra länder och tar över allt mer. Modellen med dåliga arbetsvillkor och låga löner visar sig vara otroligt framgångsrik.

Ganska snart visar det sig att modellen med bra arbetsvillkor och höga löner inte har en chans. Ingen bryr sig längre om miljön och på de flesta ställen är det mer eller mindre helt odrägligt att leva. Men alla som vill överleva har inte något val.

Borelia överallt

Alternativet är att försöka fly till något höglöneland, men de blir allt färre. Arbetslösheten i dessa länder är skyhög och kriminaliteten gör det direkt farligt att vara där om man inte har tillräckligt med pengar för att köpa sig beskydd.

Borelia har nu i princip intagit hela världen och lönerna är nu nere på noll. Det finns inga arbetsvillkor, utan alla arbetar som slavar. Man bor i celler i företagens lokaler och det finns ingen annanstans att ta vägen. Och som om inte det vore nog, så står hela Borelia på ruinens brant.

Borelia suger

Eftersom det inte längre finns någon som tjänar några pengar, så finns det inte någon som kan köpa några produkter. Och det är inte många företag som kan överleva om de inte säljer några produkter. Inte ens om de kommer från Borelia.

 

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

matpriser_upp.jpg

Slumpad nyhet

En ny form av kortbedrägeri har börjat spridas. Denna gång är det kassörskorna som utnyttjas av mindre nogräknade personer.

TV-kanalen

Nyheter vi minns

Söndag 21:00-21:30 Del 84. Rapport 27 september 1996. Repris

Grottfolket

Onsdag 19:40-20:30 I Lavendelgrottan frodas ett litet samhälle där man främst lever på kondenserad fukt och olika mineraler från stenflisor.

Extreme survival

Lödag 20:00-20:50 En grupp karismatiska individer skickas ut i Sahara-öken en vecka, utan vare sig mat eller dryck. Nu gäller det att samarbeta för att överleva.