Det var en gång en ost som bodde i ett kylskåp. Osten var verkligen delikat och tenderade att se tämligen inbjudande ut. När det var dags för frukost och de välbekanta köksljuden började ge sig till känna, så steg ostens förväntningar i hela kroppen. Kylskåpsdörren öppnades och de olika påläggen plockades ut. Ett efter ett såg osten sina grannar lämna kylskåpet för att landa på frukostbordet. Men när dörren slutligen stängdes, så stod osten kvar där alena.

Stackars osten, det var likadant vareviga gång. Alltid samma visa, pålägg efter pålägg plockades ut och kvar blev osten alldeles själv i kylskåpets kalla mörker. Så här kunde det inte få fortsätta. Osten beslöt att göra något åt saken. Den beslöt att konsultera någon som hade långvarig erfarenhet av att gång på gång aldrig bli framplockad.

"Hallå, hallå" ropade osten.

"Hallå, hallå" hördes en dunkelt avlägsen stämma.

"Är det du, palsternacka?" frågade osten försiktigt.

"Jo, det är jag" svarade palsternackan med en välrotad stämma.

Osten visste att palsternackan nästan aldrig blev vald till vare sig frukost, lunch eller middag. Den lämpade sig därför utmärkt till att ge osten råd om hur den skulle förhålla sig till situationen. Vis av sin långvariga erfarenhet av att aldrig bli inmundigad, gav palsternackan osten ett nytt perspektiv att begrunda.

"Du känner dig utanför därför att du aldrig blir vald, men har du tänkt på att många av de som blir valda är kraftigt förändrade när de kommer tillbaka?"

Jo, det hade minsann slagit osten att många av dess grannar hade fått en hel del skavanker både här och där efter en utflykt. Och vissa hade till och med inte kommit tillbaka.

"Du har utgått ifrån att det handlar om att bli vald, när det i själva verket gäller att inte bli det."

Oj, det hade osten minsann aldrig tänkt på. Det här gav givetvis ett helt nytt perspektiv på tillvaron. Osten var lyckligt lottad och hade till på köpet bevarats ganska väl. Istället för att känna sig gammal och ful, så började den mer känna sig ståtlig och vacker. Och insikten blev allt klarare när den tittade sig runt omkring på sina grannar.

Nu när osten hade fått hög status, så fick frukostbestyren en helt annan klang ute i köket. När kylskåpsdörren öppnades, kunde osten lugnt luta sig tillbaks och i fullkommlig harmoni betrakta hur pålägg efter pålägg fick lämna borgen för att blott inmundigas som föda.

De flesta av påläggen var nu utplockade och osten lyssnade förstrött på de välkända rösterna som hördes ute i köket. Eftersom den hade hört dem så många gånger förut, så lyssnade den inte så noga, de var med som ett ackompanjemang till hela frukostceremonien.

"Skall vi inte ha lite ost idag älskling?"

"Du kan nog kasta osten, den har stått där så länge nu."

matpriser_upp.jpg

Slumpad nyhet

Utvecklingen av vårt förhållande till tiden har nu nått en sådan nivå, att flera aktörer inom en snar framtid kommer att erbjuda tidsresor.

TV-kanalen

Grottfolket

Onsdag 19:40-20:30 I Lavendelgrottan frodas ett litet samhälle där man främst lever på kondenserad fukt och olika mineraler från stenflisor.

Gräsmattornas historia

Måndag 18:00-18:45 I del fem får vi reda på att stråna får olika längd beroende på hur mycket man klipper ned dem.

Pengar är inte allt

Måndag 05:45-05:50 Nedina skall prova på ett liv utan pengar. Allt hon behöver måste hon skaffa på annat vis. Hon tvingas göra olika tjänster åt folk i utbyte mot mat. Hon provar också på byteshandel med sådant hon hittar i skogen, t.ex gamla kottar.