Äntligen dags för semester efter ett tungt år på jobbet. Men det är möjligt att den inte blir den välförtjänta månad av vila och avkoppling som du ställt in dig på.

En ny reserelaterad åkomma har observerats bland dem som reser till destinationer som befinner sig på annan höjd än där man bor.

Känner du dig sliten?

Så kallad level-lag inträffar vid höjdskillnader större än 10 meter och där vistelsetiden överstiger fyra dagar. Symtomen är dragningar i kroppen som blir påtagligare ju större skillnad i höjd man utsätts för.

När höjdskillnaden närmar sig 100 meter, så börjar det bli direkt obehagligt. Kommer man upp till en kilometer, så drabbas man av bristningar i kroppen. Vid en höjdskillnad på en mil eller mer så slits man itu.

Känner du dig pressad?

Alternativt kan man drabbas av så kallad push-lag, vilket istället är tryckningar i kroppen. Om det vid level-lag känns som att man slits mellan ytterligheter, så medför push-lag att man känner en stor press på sig.

Push-lag inträffar när man är på semester och kraven på att den skall bli så lyckad som möjligt, överstiger kraven man ställs inför på jobbet.

Dags att bryta ihop?

När semesterkraven blir så stora att man önskar att man vore på jobbet, så övergår push-lagen istället i break-lag, vilket innebär att man behöver semester från semestern.

Man har då tre dagar på sig att ta sig därifrån innan man kraschlandar och måste läggas in på klinik. Många väljer då att helt enkelt att bryta ihop, eftersom risken med att ta semester från semestern bara tillför ytterligare krav.

Dags för en återställare?

Då måste man ta semester från semestern från semester, vilket i sin tur leder till att man måste ta semester från semestern från semestern från semestern och så vidare i all oändlighet.

Denna slinga av semestrar leder till loop-lag, ett mycket allvarligt tillstånd som medför att man bryter ihop och måste läggas in på klinik. Där får man genomgå en vacation-unwind – en serie av återställningar så att man kommer tillbaka till den ursprungliga semestern igen.

Dags att börja jobba igen?

En sådan återställning framkallar i regel en så kallad reverse-lag, ett tillstånd av förvirring där man blandar ihop tid och rum. Men det brukar försvinna ganska snart när man kommer tillbaka till jobbet igen.

matpriser_upp.jpg

Slumpad nyhet

Tycker du att det är svårt att välja vad du skall se på TV? Sitter du ofta och bläddrar mellan kanalerna? Nu blir det enklare att välja – det blir Allsång på Skansen på alla kanaler.

TV-kanalen

Extreme survival

Lödag 20:00-20:50 En grupp karismatiska individer skickas ut i Sahara-öken en vecka, utan vare sig mat eller dryck. Nu gäller det att samarbeta för att överleva.

Rena slumpen

Tisdag 17:55-18:20 Kvällens dragning i TV-lotteriet. Vem blir den lycklige att vinna 25 kronor i månaden i 25 000 år? 

Gubben i lådan

Måndag 18:05-19:20 Tävlingsprogram där deltagarna ligger i lådor. Obs! Endast gubbar får delta. Är du gubbe? Tag chansen NU!