Kortbedragarna upphör aldrig att förvåna i sin uppfinningsrikedom att lura intet ont anande kunder på deras surt förvärvade slantar. Denna gång är kassörskorna inblandade. Men de är tragiskt nog själva hjälplösa offer.

Kassörskorna hotas i regel genom olika former av utpressning, t.ex att man skall avslöja att de nallat pengar ur kassan eller att de satt i system att gå in och smygsova på toaletten.

Använder fotografiskt minne

Bakgrunden till bedrägerierna är en nyligen publicerad forskningsrapport som visar att 10-15% av kassörskorna har fotografiskt minne. Andelen hos befolkningen totalt ligger kanske på någon enstaka promille. Detta har bedragarna inte varit sena att utnyttja och de stackars kassörskorna blir därmed ett lätt byte i den ständiga jakten på andras pengar.

Bedrägeriet går till på följande sätt:

  1. En kund sticker kortet i kortläsaren.
  2. Kassörskan säger att kortet inte syns i kassaterminalen.
  3. Kassörskan tar upp kortet och studerar det noga under några få sekunder.
  4. Kassörskan stoppar tillbaka kortet och genomför transaktionen på normalt sätt.
  5. Kunden tar sitt kort och erhåller kvitto.
  6. Kunden plockar ihop sina varor.
  7. Kassörskan tar emot nästa kund och upprepar proceduren.
  8. När kassörskan servat ett visst antal kunder, ber hon om att få bli avlöst för att gå på toaletten.
  9. Kassörskan går iväg och mailar alla kortnummer med säkerhetskoder till någon mindre nogräknad person.
  10. Kassörskan sätter sig återigen i kassan och fortsätter på samma sätt som förut.
Svårt att upptäcka

Det hela är mycket svårupptäckt eftersom det inte kräver någon teknisk utrustning. Ytterst får personer kan upptäcka att kassörskan håller på att memorera kortnummer och säkerhetskod när hon tar upp kortet och studerar det noga under några få sekunder.

Bedrägeriet upptäcktes tack vare att en kund som själv har fotografiskt minne uppmärksammade kassörskan under själva memoreringen och kunde då se att hon höll på att memorera kortnumret.

När han frågade varför hon memorerade kortnumret började hon gråta och berättade allt. Det hela var mycket tragiskt och kunden glömmer aldrig det aldrig.

Förbjuder fotografiskt minne

Butikerna rustar nu för att värja sig mot denna typ av bedrägeri. Kassörskor som söker jobb måste i fortsättningen visa upp ett intyg på att de inte har fotografiskt minne. Alternativt kan man få genomföra ett test som avslöjar om man har fotografiskt minne eller ej.

Testet går ut på att man får titta på ett foto under några sekunder. Sedan skall man räkna upp så många detaljer som möjligt under 60 sekunder. När försökskaninen inte kan komma på något mer så skall testledaren fråga "Kommer du på något mer?" Om svaret då blir "Nej" så är det ett tecken på att försöktsobjetet har fotografiskt minne.

Personer som inte har denna förmåga brukar nämligen i 90% av fallen komma på något mer, så att en person säger att den inte gör det ljuger förmodligen för att dölja att den har fotografiskt minne, just för att kunna få jobb.

Kan bli våldsamma

Nu kan man ju tänka sig att vissa personer med fotografiskt minne känner till allt det här och därför försöker spela rollen av en person med vanligt minne, men det har visat sig mycket svårt.

När personer med fotografiskt minne väl börjar rabbla, så har det i 98% av fallen visat sig att de inte kan hejda sig, utan fortsätter att räkna upp detaljer tills någon hindrar dem fysiskt. De kan då bli ganska våldsamma och därför ser butikerna till att det alltid finns en säkerhetsvakt närvarande vid dessa tester.

 

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

matpriser_upp.jpg

Slumpad nyhet

Vore det inte trevligt om man kunde odla pengar? Nu verkar det som om denna urgamla dröm äntligen har blivit verklighet.

TV-kanalen

Pengar är inte allt

Måndag 05:45-05:50 Nedina skall prova på ett liv utan pengar. Allt hon behöver måste hon skaffa på annat vis. Hon tvingas göra olika tjänster åt folk i utbyte mot mat. Hon provar också på byteshandel med sådant hon hittar i skogen, t.ex gamla kottar.

Äckel-TV

Torsdag 19:15-20:30 Jordgubbar är gott. Men är det lika gott när man haft dem i näsan? Olika ställen testas.

Gubben i lådan

Måndag 18:05-19:20 Tävlingsprogram där deltagarna ligger i lådor. Obs! Endast gubbar får delta. Är du gubbe? Tag chansen NU!