Sur gammal tant
I den lilla byn Mögelbohult har det alltid varit en bra stämning och invånarna har genomgående varit vänliga och trevliga mot varandra. Nu har allt förändrats till det sämre och folk går omkring med mungiporna nedåt.

Det som har hänt är att det har flyttat in en surpuppa till byn. I början var alla vänliga och trevliga mot henne, trots att hennes mungipor ständigt pekade nedåt. Men ganska snart stod det klart att hon hade en smittspridande effekt på alla och envar. Efter bara ett par veckor pekade alla mungiporna nedåt i byn.

"Så här kan vi inte ha det" sade byborna. Förr var alla vänliga och trevliga mot varandra, men nu går alla bara omkring med mungiporna nedåt. "Vad skall vi göra?"

Alla förstod att det var surpuppan som hade smittat alla, men likväl visste ingen vad som skulle göras åt saken. Det här var ju en öppen by där alla var vänliga och trevliga mot varandra, där alla hade rätt att vistas och bo.

"Jag vet" sade en av byborna. "Vi ger henne alla våra pengar. Då kanske hon blir glad."

Alla tyckte att detta var en jättebra idé. Alla gick hem och hämtade alla sina pengar. Alltihopa lades i en stor hink med texten "Må denna gåva bringa dig mången lycka och glädje".

Alla gick tillsammans och knackade på surpuppans dörr för att överlämna gåvan. När surpuppan öppnade dörren och såg hela församlingen svarade hon med bitter uppsyn "Vad är det frågan om?"

"Vi vill överlämna denna gåva till dig"

"Jaså, varför då?"

"I hopp om att det skall få dina mungipor att peka uppåt"

"Jaså, på så vis" sade surpuppan och såg på pengarna som låg i hinken.

Efter en stunds begrundande så sade surpuppan till hela församlingen:

"Ställ er alla på huvudet så skall ni få som ni vill".

Byborna såg på varandra lite förvirrade, men gjorde strax därefter precis som hon sade.

"Det fungerade, hennes mungipor pekar uppåt" sade de en efter en allt eftersom de lyckades inta den begärda ställningen.

"Men så här kan vi väl inte stå hela dagarna" undrade en i den huvudstående skaran.

"I så fall får ni gå på händerna" sade surpuppan tvärt. Därefter tog hon hinken med pengarna och försvann in till sig.

Sagt och gjort. Församlingen tog henne på orden och gick därifrån – på sina händer. Ty i en by där invånarna alltid är snälla och trevliga mot varandra, så kan inte ens den mest bittra surpuppa komma och förstöra stämningen.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

soptunna.jpg

Slumpad nyhet

Många som bygger ut eller gör andra typer av husarbeten gör det inte själva, trots att de ger intryck av det för både sin fru och sin omgivning.

TV-kanalen

Nyheter vi minns

Söndag 21:00-21:30 Del 84. Rapport 27 september 1996. Repris

Den öppna dörren

Torsdag 23:45-02:30 Serie i sju delar. Lotte och Engla har funnit en dörr som står öppen. Men de vet inte om de vågar gå i genom den. Vart leder den någonstans? Tänk om den slår igen? Och vem är det egentligen som har öppnat dörren...

Rena slumpen

Tisdag 17:55-18:20 Kvällens dragning i TV-lotteriet. Vem blir den lycklige att vinna 25 kronor i månaden i 25 000 år?