När man reser utomlands med flyg brukar planen lägga sig på en nivå av 10 000 meter över marken. Detta för att hamna ovanför molntäcket och därmed slippa alla väderrelaterade problem.

Problemet med detta förhållningssätt är att det kräver en hel del bränsle. Dels går det åt extra mycket energi för att transportera sig upp på denna höjd och dessutom kommer flygsträckan bli längre. Jorden är ju som bekant rund och ju längre från centrum man rör sig, desto större blir omkretsen.

Genom att lägga sig på endast 1000 meters höjd så skulle man alltså spara en hel del flygbränsle, vilket är bra både föe miljön och plånboken. Att restiden dessutom blir kortare är väl inget som resenärerna tackar nej till.

För att slippa de väderelaterade problem som uppstår, så skulle molntäcket behöva sänkas till 800 metera höjd. Då har flygplanen 200 meter tillgodo och molnen kommer fortfarande befinna sig långt över marken.

I bergigare trakter finns det visserligen risk att man får molnen i huvudhöjd, men det kan väl vara lite mysigt med tanke på hur mjuka och gosiga molnen ser ut, ungefär som sockervadd.

Äntligen kan man vara uppe bland molnen och ändå ha fötterna på jorden.

Man har tidigare försökt sig på en sänkning av molnen, men då åkte de sakta tillbaka till sin ursprungsposition igen. Den här gången tänker man försäkra sig om att molnen stannar kvar på sin nya höjd, genom att man förankrar dem med kraftiga nät.

Näten skall spänna över varje lokalt molntäcke och sammanlänkas med kraftiga rep, så att de hålls samman runt hela jordklotet och därigenom förhindras att bege sig tillbaka till sin högre ursprungsposition.

Man räknar med att det nya molnläget kommer att ge mer ostadigt väder på marken, men eftersom det förhoppningsvis kommer att bli billigare att flyga utomlands, så är det ju bara att resa till en plats där vädret är bättre.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

g_till_jobbet.jpg

Slumpad nyhet

Vissa yrken är viktigare än andra. I denna artikel lyfter vi några av dessa yrken och framförallt vilka konsekvenser det kan få om yrkena inte fanns.

TV-kanalen

Den öppna dörren

Torsdag 23:45-02:30 Serie i sju delar. Lotte och Engla har funnit en dörr som står öppen. Men de vet inte om de vågar gå i genom den. Vart leder den någonstans? Tänk om den slår igen? Och vem är det egentligen som har öppnat dörren...

Grottfolket

Onsdag 19:40-20:30 I Lavendelgrottan frodas ett litet samhälle där man främst lever på kondenserad fukt och olika mineraler från stenflisor.

Gräsmattornas historia

Måndag 18:00-18:45 I del fem får vi reda på att stråna får olika längd beroende på hur mycket man klipper ned dem.