Förlorare
En vanligt förekommande företeelse så här i sommarlovstider är att ungdomar på olika sätt för första gången försöker få ett jobb. Detta brukar i regel också innebära att många också blir besvikna för att de inte får det där jobbet de hade sökt.

Ungdomarna känner sig lurade och förstår inte hur företagen kan erbjuda en tjänst som de sedan inte kan leverera.

LÄS ÄVEN: Många unga luras på sommarjobbet

De vuxna är lika utsatta

Nu visar det sig att det inte bara är ungdomar som blir blåsta på jobbet. Det gäller även ett stort antal vuxna. Många är de som vittnar om att de sökt ett jobb som har varit utannonserat och sedan inte hört ett smack från arbetsgivaren.

Andra säger att de varit på anställningsintervju, där allt har låtit jättebra. Efter tre veckor har de fått ett mejl där arbetsgivaren meddelar att de gett jobbet till någon annan.

27-åriga Lisa Tjomme från Rubriks träsk läste om ett jobb på nätet som verkligen föll henne i smaken. Det handlade om att samordna företagets kunder och säkerställa att de blev korrekt behandlade.

Allt var i princip redan klart

Lisa som verkligen brinner för kundkontakter kontaktade arbetsgivaren som sade att Lisa absolut skulle skicka in en ansökan. Uppfylld av den positiva responsen från arbetsgivaren satte hon sig ner och arbetade i två timmar på att få till en riktigt tilltalande ansökan.

Tre dagar efter att hon skickat in ansökan hörde arbetsgivaren av sig och ville att hon skulle komma på intervju samma dag. Lisa åkte till företaget och träffade personalchefen Nora Trask.

– Kemin stämde till 102 procent och allt såg verkligen lovande ut, säger Lisa Tjomme.

Fick ändra sina planer

Sedan hände ingenting på flera veckor. Lisa ringde flera gånger och pratade in meddelanden på personalchefens telefonsvarare, men fick inte något svar tillbaka.

Efter tre veckor svarade äntligen Nora Trask, som då meddelade att jobbet hade gått till en annan sökande.

– Jättedåligt av företaget att göra på det här viset, tycker Lisa Tjomme.

Hon hade planerat att köpa en lägenhet för lönen och skaffa sig en hund, men nu har hon varit tvungen att bo hos sina föräldrar och använda deras hund.

Stort mörkertal

Enligt Kajsa Kavat på facket så är Lisa inte ensam. Utifrån det som vi känner till så är det många som söker jobb och som sedan inte får det. Men mörkertalet är stort så det kan vara ännu fler.

Vad skall en arbetssökande tänka på för att inte bli blåst på jobbet?

Kom överens med arbetsgivaren innan du söker jobbet eller går på anställningsintervjun. Om arbetsgivaren inte kan garantera att du kommer att få jobbet, så skall du heller inte slösa bort din tid på en ansökan eller intervju.

soptunna.jpg

Slumpad nyhet

Nya material tar återvinningen till en ny nivå – när du inte längre orkar bära dina kläder äter du upp dem!

TV-kanalen

Grottfolket

Onsdag 19:40-20:30 I Lavendelgrottan frodas ett litet samhälle där man främst lever på kondenserad fukt och olika mineraler från stenflisor.

Nyheter vi minns

Söndag 21:00-21:30 Del 84. Rapport 27 september 1996. Repris

Pengar är inte allt

Måndag 05:45-05:50 Nedina skall prova på ett liv utan pengar. Allt hon behöver måste hon skaffa på annat vis. Hon tvingas göra olika tjänster åt folk i utbyte mot mat. Hon provar också på byteshandel med sådant hon hittar i skogen, t.ex gamla kottar.