Tänk dig en värld utan räta vinklar och raka sidor. I det samhälle vi idag lever i så är det nog få som kan föreställa sig något alternativ. Men det skulle inte ha sett ut på det viset om det inte hade varit för ett visst kreatur.

Vi lever idag i en fyrkantig värld med räta vinklar och raka sidor. Rör vi oss inom civilisationens rätvinkligt utstakade ramar så blir det svårt att hitta former som bryter mot detta.

Visst finns det runda ting såsom bollar, vaser, burkar och hjul, men dessa kan knappast existera utanför det rätvinkliga sammanhanget. Hjulen bär den fyrkantiga bilen och rullar på den fyrkantiga vägen.

väg vs stig

Visst, vägen slingrar sig hit och dit, men är likväl lika bred hela tiden. Målet är att den skall vara så plan och rak som möjligt. Ju mer den bryter mot detta, desto mer närmar vi oss den naturnära skogsstigen. Beskåda hur starkt den står i kontrast till de vinkelräta och parallellt gående gatorna i en typisk stadsmiljö.

vinkelrät stadskärna

Och bilen må vara hur snygg som helst med sin välformade design och sina rundade former, men det går ändå inte komma ifrån att den likväl sitter fast i sin rektangulära arketyp.

Man kan fråga sig hur det fyrkantiga blev det rådande idealet, när denna form inte förefaller stå att finna i naturen.

Det kan vi tacka kon för. Från början var människans alla konstruktioner oregelbundna och man anpassade sig så gott det gick med naturen som måttstock. Bostäderna var grottor och oformliga hyddor som formades efter omgivningen.

Så levde man i frihet och harmoni ända tills den dagen någon upptäckte att det var något underligt med korna och speciellt deras bakre regioner. De var alldeles raka. Och från två håll desstom.

rätvinklig ko

Dåtidens ingenjörer blev alldeles till sig och konstaterade att kons bakdel var 90 grader. Därmed såg de oanade möjligheter, speciellt när det gällde att bygga hyddor.

hydda

Hittills hade hyddorna mest bestått av grenar som man staplat mot varann, vilket med sin ostrukturerade form gav ganska litet utrymme i slutändan.

Nu förstod man hur hyddorna istället skulle byggas och ganska snart såg de ut så här:

modernt hus

Så, det är alltså kon som är urtypen för det moderna samhälle vi lever i idag. Hade kon inte funnits så hade formen varit en annan, kanske ett ostron. Så nästa gång du äter en hamburgare eller dricker ett glas mjölk, tänk då på att kon är grunden som allting vilar på i detta ögonblick.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

soptunna.jpg

Slumpad nyhet

Svårt att få pengar från försäkringskassan? Chansen ökar radikalt om du avstår från ett eller flera ben.

TV-kanalen

Den öppna dörren

Torsdag 23:45-02:30 Serie i sju delar. Lotte och Engla har funnit en dörr som står öppen. Men de vet inte om de vågar gå i genom den. Vart leder den någonstans? Tänk om den slår igen? Och vem är det egentligen som har öppnat dörren...

Snuten som smet

Lördag 20:00-20:45 En bagare blir trakasserad av en polis och bestämmer sig för att ta lagen i egna händer.

April april

Fredag 21:45-22:20 I kvällens avsnitt luras fattiga människor att tro att de har ett stort arv att vänta.