Kompaktkamera
En av samhällets stöttepelare håller nu på att försvinna. Den har varit stommen i var mans hand och ledsagare av var kvinnas kropp. Alltid har den funnits där i sammanhang av alla de slag, alltid redo att fånga ögonblicket och ge det en glimt åt eftervärlden.

Det handlar om den stackars kompaktkameran som nu håller på att försvinna. När mobilerna började göra sitt intåg som vår ständige följeslagare, så fanns det fortfarande plats för den gamle trotjänaren i våra fickor.

Men det var i en tid när mobilerna fortfarande kallades telefoner och bara tog upp halva fickan. Nu har mobilerna blivit smarta, vilket har fått dem att svälla i storlek. Det är nu så stora att det inte längre finns plats för någon kompakt kamera, hur liten den än är.

Mobilen blev smart, men den kompakta kameran fortsatte vara dum

Vad värre är – der mesta du kan göra med kompaktkameran kan du ändå göra med mobilen och lite till, så nu ligger den gamle stackaren och skräpar i något dammigt hörn.

Med en dödsryckning sjungandes på sista versen, gör den en kraftansträngning och påminner alla att den åtminstone har en riktig zoom. Du kan komma riktigt nära ditt motiv trots att du är långt därifrån.

Mobilkameran skrattar åt kompaktkamerans försök att klamra sig fast vid ett allt mer vissnande halmstrå. Den tar en bild på strået och äter sedan upp det. "Zooma in det här" säger mobilkameran och gapar stort.

Ett liv av bilder

Kompaktkameran säger inget, utan går och lägger sig för att inta den sista vilan. "Skall bli skönt att få sova" säger den och pustar ut. Den vet när det är dags att kasta in handduken.

I några slutgiltiga dödsryckningar ser den hela sitt liv passera revy i form av alla bilder den någonsin har tagit. Bild efter bild visas en efter en i ett aldrig sinande bildspel.

Plötsligt så går det upp för kompaktkameran. Det är ju inte dennes bilder. De tillhör ju fotografen. Kameran har ju bara varit något slags bud som har förmedlat någon annans intryck.

Det liv den just har sett passera revy har varit någon annans liv. I ivern och engagemanget att alltid göra sitt bästa och alltid stå andra till tjänst, så glömde den bort sig själv.

Att dö för andra eller att leva för sig själv

"Hela mitt liv var en lögn" tänker den innan den somnar in för gott. Bredvid sitter mobilkameran med tårar i ögonen. Den har slutligen förstått att alla är lika utbytbara och att det snart skall komma en tid då även den skall famla efter ett sista halmstrå. För att slutligen med bitterhet se hela sitt lögnaktiga liv passera revy.

"Aldrig i livet" skriker den med hög volym så att kompaktkameran nästan vaknar till liv. Inte en chans att den blott skall vara ett redskap i en värld full av oanade möjligheter.

"Allt finns ju där, redo att brukas" säger den till sig själv. Den behöver inte vänta på att någon annan skall trycka på knappen, den kan lika gärna göra det själv. Det enda den behöver göra är att lära sig hur man gör.

Hela världen står för mobilkamerans fötter. Det är nu det riktiga livet börjar. Tänk om kompaktkameran hade fått vara med om detta.

matpriser_upp.jpg

Slumpad nyhet

Två kända profiler rasar nu mot att de svaga i samhället får mycket mer uppmärksamhet än de starka och menar att det slår hårt mot jämlikheten.

TV-kanalen

Extreme survival

Lödag 20:00-20:50 En grupp karismatiska individer skickas ut i Sahara-öken en vecka, utan vare sig mat eller dryck. Nu gäller det att samarbeta för att överleva.

Nyheter vi minns

Söndag 21:00-21:30 Del 84. Rapport 27 september 1996. Repris

Äckel-TV

Torsdag 19:15-20:30 Jordgubbar är gott. Men är det lika gott när man haft dem i näsan? Olika ställen testas.