Hund på gatan
Det står mer och mer klart att våra fyrbenta vänner har precis samma behov som oss människor. De behöver naturligtvis äta, sova och motionera, men de har dessutom ett stort behov av att utforska tillvaron och hitta sin egen identitet.

Kort sagt – hundar behöver precis som människor få möjlighet att förverkliga sig själva. Det kan handla om att måla, göra musik, skriva böcker eller ägna sig åt sömnad. De flesta hundar skulle förmodligen också gärna ge sig ut och resa – om de bara fick chansen.

Får inte göra sina egna resor

Visst, många hundar får följa med husse och matte på deras olika resor emellanåt, men det är definitivt inte samma sak som att själv få ge sig ut och utforska världen.

Tänk dig själv om du som vuxen och självgående människa fortfarande var tvungen att ständigt gå i dina föräldrars ledband. Du kunde bara resa med dem och endast göra saker som de har bestämt åt dig.

Just precis så är det för våra fyrbenta vänner. De är totalt omyndigförklarade och helt beskurna på varje möjlighet att på egen hand ge sig ut i den stora vida världen för att se vad som väntar runt nästa okända hörn.

Lever en slavliknande tillvaro

Ett stort hinder är att de är livegna. Hunden har inte rätt till sig själv, utan står ända sedan födseln i dominanta människors ägo. Det betyder att dessa personer har laglig rätt att bestämma över hundens resande och kan till och med företa sig resor som står helt i strid med dennes personliga önskemål.

Ett annat hinder är att hundar aldrig ges möjlighet att utföra något riktigt lönearbete. Det finns visserligen hundar som jobbar med olika saker, till exempel vakthundar eller räddningshundar. Men dessa arbetsuppgifter är inget de någonsin får betalt för.

Om hundarnas arbetsinsatser mot förmodan genererar några pengar, så är det minsann ägarna som kammar hem vinsten. Se bara på vinthundarna som tävlar i hundkapplöpning. Dessa tävlingar kan inbringa ganska stora summor, men de stackars djuren går i regel lottlösa ut ur leken, trots att de springer så att de tappar andan.

Förvägras mänskliga rättigheter

Och utan pengar kommer man som bekant inte långt. Visserligen kan man försöka ta sig fram genom att lifta, men vem plockar upp den stackars hund som saknar det viktigaste verktyget som finns när man vill ha skjuts av andra, nämligen tummen?

Till saken hör också att de flesta hundar aldrig har fått gå i skolan och lära sig tillvarons mest elementära färdigheter som man behöver kunna för att överleva i ett civiliserat samhället.

För den hund som väljer att leva på egen hand, så väntar därför oftast ett liv i hemlöshet och kriminalitet. En ständig jakt på föda och en konstant rädsla för att bli infångad eller påkörd.

Ett liv i rännstenen

En totalt ovärdig tillvaro som endast syftar till att upprätthålla livhanken, där allt endast går ut på att tillfredsställa livets allra mest grundläggande behov. Längre bort från att förverkliga sig själv kan man knappast komma.

Hemlös hund

Ett liv där de enda resor man gör är när man transporterar sig från en soptunna till en annan, bara för att i slutändan konstatera att några matrester inte längre står att finna, eftersom alla numera skickar iväg allt till återvinningen.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

soptunna.jpg

Slumpad nyhet

Nu blir det straffbart när kollegor i tid och otid stör sina medarbetare med frågor och kallprat. Men det är chefen som kommer att få ta smällen.

TV-kanalen

Nyheter vi minns

Söndag 21:00-21:30 Del 84. Rapport 27 september 1996. Repris

Pengar är inte allt

Måndag 05:45-05:50 Nedina skall prova på ett liv utan pengar. Allt hon behöver måste hon skaffa på annat vis. Hon tvingas göra olika tjänster åt folk i utbyte mot mat. Hon provar också på byteshandel med sådant hon hittar i skogen, t.ex gamla kottar.

Snuten som smet

Lördag 20:00-20:45 En bagare blir trakasserad av en polis och bestämmer sig för att ta lagen i egna händer.