Det finns en tendens i samhället att de svaga får väldigt mycket uppmärksamhet när de mår dåligt, medan de starka får stå sitt kast. Denna angelägna fråga lyfts nu av två kända profiler som menar att detta är rent förkastligt ur ett jämlikhetsperspektiv.

Om t.ex lille Johan, 3 år har 40,2 graders feber så kommer mamma och tröstar direkt, men om Lars, 42 har lika mycket feber så är det knappt någon som höjer ett ögonbryn. "Ta ett par alvedon och hör av dig när de börjat verka" är svaret man brukar få. "

– För jävligt, säger Gunde Svan, f.d skidåkare och programledare.

Måste härdas

Lille Johans pappa tycker att det är naturligt att man bryr sig mer om små barn, men Gunde Svan tycker att det är en människosyn som är rent förkastlig. Gunde Svan lyfter fram det gamla ordspråket "Ensam är stark" och hävdar att ingen blir en framgångsrik skidåkare om man inte klarar sig på egen hand.

Han får stöd av Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson, som menar att det är direkt diskriminerande att trösta lille Johan, 3 år och låta Lars, 42 få stå sitt kast.

– Antingen är människor lika mycket värda, eller också är det skillnad på folk och folk.

Ökande klyftor

Åkesson menar att kärnan i problematiken står att finna i invandrarpolitiken.

– Vi har fått ett allt mer segregerat samhälle och då blir det skillnad på folk och folk, säger Åkesson.

Åkesson får stöd av Gunde Svan som pekar på det faktum att det har blivit mycket stora klasskillnader de senaste åren.

– På min tid var det inte alls så stor skillnad mellan amatör och elit. Nu har motionsåkarna inte en chans i Vasaloppet.

Kan inte åka skidor

Svan får stöd av Åkesson som åkt Vasaloppet en hel del och kan se en tendens att antalet invandrare blir allt fler.

– Invandrarna är inte vana att åka skidor och då förstör de spåren.

Åkesson får dock inte stöd av Gunde Svan i denna fråga. Svan menar att Åkesson skyller ifrån sig på sin dåliga prestation och söker tröst för att det inte går så bra. Han ger Åkesson följande råd:

– Ta ett par alvedon och hör av dig när de börjat verka.

and_bada_i_helgen.jpg

Slumpad nyhet

Trött på ditt huvud? Nu är tiden mogen för att byta till ett nytt. Och det är många som står beredda att pracka på dig just sitt huvud.

TV-kanalen

Pengar är inte allt

Måndag 05:45-05:50 Nedina skall prova på ett liv utan pengar. Allt hon behöver måste hon skaffa på annat vis. Hon tvingas göra olika tjänster åt folk i utbyte mot mat. Hon provar också på byteshandel med sådant hon hittar i skogen, t.ex gamla kottar.

Gräsmattornas historia

Måndag 18:00-18:45 I del fem får vi reda på att stråna får olika längd beroende på hur mycket man klipper ned dem.

Rena slumpen

Tisdag 17:55-18:20 Kvällens dragning i TV-lotteriet. Vem blir den lycklige att vinna 25 kronor i månaden i 25 000 år?