Fängelsegaller
Det finns människor som lever i ett civiliserat samhälle, men som emellanåt struntar i att följa lagen. De hittar på olika sätt snabba genvägar till de pengar som vi andra måste lägga ned en stor del av vår vakna tid för att tjäna ihop.

Detsamma gäller för företag. Ibland kan det vara betungande för en organisation att till exempel göra de investeringar som lagen kräver för att leva upp till de miljömål som samhället satt upp.

Köper sig fria

I sådana fall händer det att företaget helt enkelt struntar i att installera en ny reningsanläggning för sina ohälsosamma utsläpp.

Som det hittills har sett ut, så har företagen i dylika fall i slutändan kunnat köpa sig fria genom att betala så kallat vite eller vid mer brottsligare uppsåt böter.

Nu öppnas emellertid upp för möjligheten att istället döma ett företag till fängelse. Tidigare har enskilda personer kunnat få fängelse för förskingring och dylikt, men inte företaget som helhet.

Lurar sina kunder

Först ut att på detta sätt få sona sitt brott blir telemarketing-företaget Hook 'em up, som med aggressiva metoder systematiskt bundit upp kunder till kostsamma abonnemang.

Under förespegling av att hjälpa hemlösa marsvin i Bangladesh, har de fått kunder att koppla sina lokalsamtal Cayman Islands.

Hook 'em up har nu dömts till nio månaders fängelse för sitt tilltag. Företaget som har sin verksamhet på Cayman Brac, men sitt huvudkontor på bladgatan 24 i Bölsele, får nu räkna med att vistas bakom lås och bom den närmaste tiden.

Vatten och bröd för oseriösa aktörer

Företagets lokaler kommer att bommas igen med både ägare och personal, med frigivning tidigast i februari om de lovar att aldrig mer lura folk på pengar.

Distriktsåklagare Verner Legal hoppas att denna dom skall medföra att företag i fortsättningen tänker sig för en eller två gånger innan de ger sig in på den kriminella marknaden.

– Vi har ju ett antal skumraskföretag som systematiskt köper sig fria med smutsiga pengar, men nu blir det istället vatten och bröd i minst 14 dagar för dessa kålsupare, säger Verner Legal.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

matpriser_upp.jpg

Slumpad nyhet

En gammal beprövad metod gör att du kan frigöra både tid och resurser och i slutändan få mer uträttat.

TV-kanalen

April april

Fredag 21:45-22:20 I kvällens avsnitt luras fattiga människor att tro att de har ett stort arv att vänta.

Gubben i lådan

Måndag 18:05-19:20 Tävlingsprogram där deltagarna ligger i lådor. Obs! Endast gubbar får delta. Är du gubbe? Tag chansen NU!

Grottfolket

Onsdag 19:40-20:30 I Lavendelgrottan frodas ett litet samhälle där man främst lever på kondenserad fukt och olika mineraler från stenflisor.