En ny bluff sprider sig på svenska frisersalonger. Det handlar dock inte om fakturor för klippningar som aldrig ägt rum. Istället handlar det om fakturor för klippningar som faktiskt ägt rum.

Upplägget är mycket sofistikerat. Frisersalongen får en faktura från en person som varit och klippt sig på salongen. På fakturan står klippningen specificerad med alla moment som genomfördes av frisören vid klippningstillfället.

Det är således personen som klippt sig som kräver betalt för att denne stått till tjänst åt frisören. Ur det perspektivet så är det frisören som har varit kund. Och har man då som kund köpt en tjänst av någon, så är det ju rimligt att man också betalar för sig.

Vem är det egentligen som anlitar vem?

Rent juridiskt så är detta en gråzon. Företeelsen är relativt ny och några rättsfall finns inte. Risken är därför stor att de frisörer som väljer att göra rättssak av detta, kan dra på sig stora rättegångskostnader. De flesta väljer därför att betala fakturan.

Johan Salong på Förbundet för Förenade Frisörföretag tycker att frisörerna är fjantiga. Han menar att de skulle ha tänkt på det här lite tidigare, t.ex genom någon form av kontrakt eller dylikt.

– Om kunderna måste skriva på ett papper, så aktar de sig väldigt noga, säger Salong.

Salong föreslår även att man inför hårdare säkerhetskontroller på frisersalongerna.

– De flesta salonger släpper ju in vem som helst, säger Salong.

Frisörerna får skylla sig själva som släpper in kreti och pleti

Salong tar säkerhetskontrollerna på flyget som ett mönsterexempel.

– Efter elfte september 2001, så blev det minsann ordning och reda på våra flygplatser.

Salong tycker det är skrämmande att man år 2013, fortfarande inte behöver visa pass när man går och klipper sig.

– Hade jag fått bestämma, så hade det dessutom varit visumtvång, säger Salong och spänner ögonen i mig så att jag måste titta bort efter ett tag.

Och som om inte detta vore nog

Parallellt med den aktuella bluffen, så sprider sig en annan bluff. Det handlar om personer som går in på frisersalonger och klipper sig själva, för att sedan skicka en faktura på det. Dessa personer är mycket svåra att komma åt, eftersom de bär med sig egen sax.

De gömmer sig dessutom bakom de modemagasin som i regel finns där man får vistas i väntan på att bli klippt. Då ser inte frisörerna att det sitter en person där som klipper sig i smyg. För Johan Salong är dock problemet lätt att lösa.

– Plocka bort modemagasinen.

matpriser_upp.jpg

Slumpad nyhet

I den ständiga jakten på att tjäna ännu mer pengar, så sparar Irländarna inte på krutet. I fortsättningen betalar man en avgift för att bära kläder.

TV-kanalen

Äckel-TV

Torsdag 19:15-20:30 Jordgubbar är gott. Men är det lika gott när man haft dem i näsan? Olika ställen testas.

Snuten som smet

Lördag 20:00-20:45 En bagare blir trakasserad av en polis och bestämmer sig för att ta lagen i egna händer.

Den öppna dörren

Torsdag 23:45-02:30 Serie i sju delar. Lotte och Engla har funnit en dörr som står öppen. Men de vet inte om de vågar gå i genom den. Vart leder den någonstans? Tänk om den slår igen? Och vem är det egentligen som har öppnat dörren...