Katrine Kielos skriver på Aftonbladets ledarsida om att Moderaterna använder sig av taoism, där tillämpandet av Wei-wu-wei-paradoxen är den mest centrala utgångspunkten för hela deras ideologi.

Kärnan är att man principiellt bestämmer sig för att inte göra något alls och därigenom försöker upphäva själva görandet. Och i Moderaternas fall handlar det om att inte prata om saker förrän det finns ett regeringsalternativ.

Jag vill dock bygga vidare på resonemanget och visa att man med hjälp av paradoxala principer kan åstadkomma väldigt mycket.

Exempel 1: Gandhi

Befriade sitt folk från britternas envälde genom att tillämpa antivåldsmetoder. Han gjorde kort och gott uppror genom att bokstavligen inte göra något alls. Detta provocerade härskarmakten i hög grad som då tog till grövre metoder. Vad gjorde Gandhi då? Ja, han gjorde ännu mindre och åstadkom på så sätt mer. Så höll han på tills britterna var tvungna att lämna Indien.

Exempel 2: ABBA

Blev otroligt stora på sin tid och när de fortfarande stod på topp, så bestämde de sig för att lägga av. Gruppen har inte gjort något sedan 1982 och är idag större än någonsin. Rolling Stones däremot håller fortfarande på och är idag mindre än någonsin.

Exempel 3: Less is more

Som alla vet så tjänar man alltid på att vara mer sparsmakad än plåttrig. Hur gott blir det om man bakar en sockerkaka och i smeten blandar in allt man tycker är gott?

Brasse stoppade t.ex in korv i kakan på sin tid i Fem myror är fler än fyra elefanter bara för att han tyckte korv i sig var gott. Vissa går väldigt långt i sin strävan att vara sparsmakad och använder då i regel endast en ingrediens till sockerkakan, t.ex socker.

Exempel 4: Askes

Genom att ägna sig åt sträng avhållsamhet, så försöker man frigöra sig från det kroppsliga och jordiska för att därigenom få större möjligheter att förenas med Gud. Och vem avstår inte en angenäm måltid i glada vänners lag med god dryck och givande konversation till förmån för att hungrig och ensam få chansen att samspråka lite med han där uppe?

Exempel 5: Moderaterna

Det är dessa exempel som Moderaterna har försökt ta lärdom av, även om de inte riktigt nått ända fram. Men de är på god väg och i valet 2014 så förväntas de följa ABBA:s exempel ovan, för att därefter gå in i askesen. De har då renodlat Less-is-more-konceptet till att omfatta noll ingredienser i sin kaka och befriar därmed Sverige från härskarmakten utan att använda något som helst våld. Helt i enlighet med Gandhis filosofi.

 

g_till_jobbet.jpg

Slumpad nyhet

Regeringen har ålagt SMHI att reglera temperaturen bättre. SMHI kommer därför ta fram kylanläggningar för offentliga platser, som städer, parker och trottoarer.

TV-kanalen

Snuten som smet

Lördag 20:00-20:45 En bagare blir trakasserad av en polis och bestämmer sig för att ta lagen i egna händer.

Pengar är inte allt

Måndag 05:45-05:50 Nedina skall prova på ett liv utan pengar. Allt hon behöver måste hon skaffa på annat vis. Hon tvingas göra olika tjänster åt folk i utbyte mot mat. Hon provar också på byteshandel med sådant hon hittar i skogen, t.ex gamla kottar.

Extreme survival

Lödag 20:00-20:50 En grupp karismatiska individer skickas ut i Sahara-öken en vecka, utan vare sig mat eller dryck. Nu gäller det att samarbeta för att överleva.