Katrine Kielos skriver på Aftonbladets ledarsida om att Moderaterna använder sig av taoism, där tillämpandet av Wei-wu-wei-paradoxen är den mest centrala utgångspunkten för hela deras ideologi.

Kärnan är att man principiellt bestämmer sig för att inte göra något alls och därigenom försöker upphäva själva görandet. Och i Moderaternas fall handlar det om att inte prata om saker förrän det finns ett regeringsalternativ.

Jag vill dock bygga vidare på resonemanget och visa att man med hjälp av paradoxala principer kan åstadkomma väldigt mycket.

Exempel 1: Gandhi

Befriade sitt folk från britternas envälde genom att tillämpa antivåldsmetoder. Han gjorde kort och gott uppror genom att bokstavligen inte göra något alls. Detta provocerade härskarmakten i hög grad som då tog till grövre metoder. Vad gjorde Gandhi då? Ja, han gjorde ännu mindre och åstadkom på så sätt mer. Så höll han på tills britterna var tvungna att lämna Indien.

Exempel 2: ABBA

Blev otroligt stora på sin tid och när de fortfarande stod på topp, så bestämde de sig för att lägga av. Gruppen har inte gjort något sedan 1982 och är idag större än någonsin. Rolling Stones däremot håller fortfarande på och är idag mindre än någonsin.

Exempel 3: Less is more

Som alla vet så tjänar man alltid på att vara mer sparsmakad än plåttrig. Hur gott blir det om man bakar en sockerkaka och i smeten blandar in allt man tycker är gott?

Brasse stoppade t.ex in korv i kakan på sin tid i Fem myror är fler än fyra elefanter bara för att han tyckte korv i sig var gott. Vissa går väldigt långt i sin strävan att vara sparsmakad och använder då i regel endast en ingrediens till sockerkakan, t.ex socker.

Exempel 4: Askes

Genom att ägna sig åt sträng avhållsamhet, så försöker man frigöra sig från det kroppsliga och jordiska för att därigenom få större möjligheter att förenas med Gud. Och vem avstår inte en angenäm måltid i glada vänners lag med god dryck och givande konversation till förmån för att hungrig och ensam få chansen att samspråka lite med han där uppe?

Exempel 5: Moderaterna

Det är dessa exempel som Moderaterna har försökt ta lärdom av, även om de inte riktigt nått ända fram. Men de är på god väg och i valet 2014 så förväntas de följa ABBA:s exempel ovan, för att därefter gå in i askesen. De har då renodlat Less-is-more-konceptet till att omfatta noll ingredienser i sin kaka och befriar därmed Sverige från härskarmakten utan att använda något som helst våld. Helt i enlighet med Gandhis filosofi.

 

soptunna.jpg

Slumpad nyhet

För att frigöra mer resurser till skolan, så kommer regeringen med en lite nygammal åtgärd: Man återinför den skolplikt som rådde på 1930-talet.

TV-kanalen

Grottfolket

Onsdag 19:40-20:30 I Lavendelgrottan frodas ett litet samhälle där man främst lever på kondenserad fukt och olika mineraler från stenflisor.

Nyheter vi minns

Söndag 21:00-21:30 Del 84. Rapport 27 september 1996. Repris

Gräsmattornas historia

Måndag 18:00-18:45 I del fem får vi reda på att stråna får olika längd beroende på hur mycket man klipper ned dem.