På samma sätt som vi har begränsad tillgång till olja, så visar det sig nu att det förhåller sig på samma sätt med elektriciteten.

Bakgrunden till den nya insikten är att man fram till nu trott att man kunnat skapa obegränsat med el genom generatorer. Men istället har det visat sig att generatorerna endast har hämtat elektricitet som redan funnits lagrad i hålrum nere i jordens inre.

Ingen el kvar om 40 år

Jorden kan ur det perspektivet betraktas som ett gigantiskt batteri, som man tankar el ifrån. Och batterier har ju som bekant en tendens att ta slut efter en tids användning. Precis som oljan.

Fortsätter vi att förbruka el i samma takt som nu, så kommer elektriciteten att vara slut om 40 år. Men även om vi börjar spara på elen, så kommer den likväl ta slut om 40 år, eftersom det kontinuerligt tillkommer elkonsumenter i nya områden runt om i världen.

Vad finns det för alternativ?

Vi måste alltså börja se oss om efter alternativa energikällor, så att vi står redo den dagen den sista elektronen lämnar våra ledningar.

Det kan dock bli svårt att hitta något som ensamt kan ersätta elektriciteten med samma bredd på funktionalitet som den har idag.

Istället får man titta på varje område för sig och se hur man löser de problem som uppstår när elektriciteten inte längre finns att tillgå.

När det blir mörkt

När elen slutar komma blir alla våra glödlampor och lysrör värdelösa. Istället får vi vända oss till naturen och se vad den har att erbjuda.

Det finns en hel del arter som faktiskt är förmögna att producera ljus. Vi kan t.ex föda upp lysmaskar i stor skala och sedan placera ut dem på de ställen där vi behöver se någonting mitt i natten.

En annan infallsvinkel är att förbättra vårt mörkerseende. Det finns massor av arter som ser bra mycket bättre på natten än människan. Genom att låna några av deras gener och lägga in det i vårat eget dna, så kan vi göra oss oberoende av ljus över huvud taget.

Och bilarna då, de skulle ju gå på el..?

Knappt har bilindustrin ens börjat tänka på att ersätta bensin med el, så är det alltså dags att hitta ett nytt alternativ. Kanske lika bra det med tanke på hur löjligt liten sträcka man kommer med ett bilbatteri.

Istället måste vi hitta något drivmedel som det mer eller mindre finns obegränsad tillgång till och som inte begränsar räckvidden till den inre stadskärnan. Det som då ligger närmast till hands för att bli en fullvärdig ersättare till elen i våra bilar är...


Den vanliga stackmyran

Myror är billiga i drift och nöjer sig med lite honung och annat sött. Kommer man utanför den inre stadskärnan, så är tillgången på dem mer eller mindre obegränsad.

Myror är dessutom vana att arbeta, så det kommer förhoppningsvis inte bli något problem att komma upp i lite högre hastigheter. Kör man med sniglar, så får man t.ex nöja sig med söndagsutflykter.

Och överallt all denna hemelektronik

Idag är det svårt att tänka sig en värld utan datorer, mobiler och annan elektronisk utrustning. Men det fanns en tid då människan faktiskt lyckades överleva utan all modern teknik som vi numera är helt beroende av och som inom en snar framtid mer eller mindre kommer att vara fullt integrerade med våra hjärnor.

Eftersom all hemelektronik bygger på att elektriciteten flyttar elektroner hit och dit i elektroniska kretsar, så måste man helt enkelt hitta något som kan ersätta själva elektronerna. Och eftersom elektronerna är väldigt små, så måste det vara något mycket litet, nämligen...


Bakterier

Bakterier är pyttesmå, enkla att föda upp och kan förhoppningsvis läras upp till att jobba som elektroner. Det enda vi behöver göra är att pensla mänskliga hudceller på all elektronisk utrustning, så kommer bakterierna frodas där snabbare än tiden det tar att starta en dator.

Eftersom bakterier i hög grad även huserar i våra kroppar, så torde detta ge en ordentlig skjuts åt utvecklingen att få datorer och annan elektronisk teknik att kommunicera med våra hjärnor.

Och i och med att det är bakterier som därmed kommer att stå för intelligensen, så kommer vi inom en snar framtid att inte längre behöva tänka själva.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

skldpadda_och_dla.jpg

Slumpad nyhet

Nu är det slut på sötebrödsdagarna för företag. Följer man inte lagen så blir det vatten och bröd i 14 dagar.

TV-kanalen

Den öppna dörren

Torsdag 23:45-02:30 Serie i sju delar. Lotte och Engla har funnit en dörr som står öppen. Men de vet inte om de vågar gå i genom den. Vart leder den någonstans? Tänk om den slår igen? Och vem är det egentligen som har öppnat dörren...

Gräsmattornas historia

Måndag 18:00-18:45 I del fem får vi reda på att stråna får olika längd beroende på hur mycket man klipper ned dem.

Snuten som smet

Lördag 20:00-20:45 En bagare blir trakasserad av en polis och bestämmer sig för att ta lagen i egna händer.