Tidigare har man trott att det funnits sju miljarder människor, men nu visar det sig finnas betydligt fler. Efter att ha gått igenom satellitbilder på Google maps, så har antropologerna nu kommit fram till att det lever en hel del människor i områden som man tidigare betraktat som vildmark.

Till exempel så har en stor del av Australiens inland tidigare betraktats som relativt folktomt. Uppfattningen har varit att 90 procent bor i de stora kuststäderna medan endast 10 procent bor på andra ställen. Istället utgör Australiens tidigare kända invånarantal på 22 miljoner endast en procent av den totala befolkningen. Det innebär att den verkliga folkmängden ligger på 2,2 miljarder människor!

Men Australien ligger i lä

Det skulle alltså betyda att Australien går om Kina som jordens folkrikaste land. Så skulle det naturligtvis vara om antropologerna inte hade vänt blicken mot – Sibirien. Det officiella invånarantalet för Sibirien har hittills legat på 38 miljoner människor, vilket är mycket om man bor i Sverige. Men ställt mot den siffra som tack vare antropologernas ihärdiga arbete nu kommer i dagen, så verkar 38 miljoner som en droppe i havet.

Den verkliga befolkningsmängden för Sibirien visar sig vara – hör och hälpna – 13 miljarder människor! Vid första anblicken förefaller siffran naturligtvis en smula absurd, något som forskarna också tyckte när de först fick fram resultatet. Men efter att ha dubbelkollat sina data dubbelt så många gånger som gängse metoder föreskriver, så stod saken klar: 13 miljarder människor har sin hemvist i Sibirien.

Hur gick det här till?

När forskarna försökte få fram någon mekanism varför det skulle vara så populärt att vistas i ett så kargt och ogästvänligt klimat, så var det initialt svårt att hitta någon förklaring. Det var först när de av en slump fick syn på på ett youtube-klipp med kejsarpingviner som det stod klart för dem varför så många människor väljer att vistas i Sibirien.

SE ÄVEN: Emperor penguins - The Greatest Wildlife Show on Earth - BBC

Eller rättare sagt – varför det är nödvändigt för sibiriernas överlevnad att de uppnår en sådan absurt stor population. Svaret är – för att hålla värmen. Om man studerar kejsarpingvinen, så ser man dem stå tätt, tätt tillsammans i jättestora flockar, vilket gör att de kan utnyttja varandras kroppsvärme.

Detsamma gäller Sibirierna som också står tätt, tätt tillsammans i jättestora folksamlingar, så att de kan utnyttja varandras kroppsvärme. Men till skillnad från kejsarpingvinerna, som kanske rör sig i flockar om ett par hundra individer, så är alltså sibirierna betydligt fler.

Men maten då?

Ett problem som antropologerna länge brottades med, var hur denna gigantiska befolkningsmängd kunde försörja sig rent näringsmässigt. Hur kunde det finnas tillräckligt med mat som räckte till mer än dubbla jordens tidigare befolkning? Och det på en av jordens mest ogästvänliga platser.

Svaret kom till en av deltagarna i forskarlaget under en rockkonsert. Jaquline Roqforte hade för första gången i sitt liv köpt biljett till en konsert med Rhianna. När hon väl stod på hallenstadion i Zürich tillsammans med 26000 hängivna fans, så upplevde hon att det blev otroligt varmt. Det var visserligen mitt i sommaren, men så här på kvällen började ju temperaturen alltid sjunka till mer behagligare nivåer.

Jaquline kände att hon var tvungen att sätta sig ner en liten stund. Hon fick då syn på en liten växt som börjat skjuta upp ur marken. Jaquline trodde inte sina ögon. Det var ett groende kakaoträd. Hur var detta möjligt? Sådana växer ju bara runt ekvatorn.

Om man inte kan anpassa sig till klimatet, så får klimatet anpassa sig istället

Det var då det gick upp för henne. När många människor står tätt, tätt, tillsammans så blir det väldigt, väldigt varmt. Så varmt att normala odlingsbetingelser för regionen åsidosätts och istället bereder plats för arter som annars bara kan existera på betydligt sydligare breddgrader. Som till exempel ett kakaoträd.

Det är denna omvända klimatanpassning som gör det möjligt för sibirierna att få tillräckligt med föda. När 13 miljarder människor står tätt, tätt tillsammans, så spelar det ingen roll att man befinner sig på en av jordens kallaste platser – klimatet blir likväl tropiskt.

Sen är det bara att sätta igång att odla allt vad man kan komma på mellan himmel och jord, alltifrån ananas och banan till kakao och vanilj. Men det gäller att ligga i – det skall räcka till 13 miljarder människor.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

skldpadda_och_dla.jpg

Slumpad nyhet

Du har säkert hört talas om Ryanair. Det billiga flygbolaget som prackar på folk en massa avgifter, så att de sedan måste gå till media och tala ut. Inte nog med det – det är just det som är syftet.

TV-kanalen

Pengar är inte allt

Måndag 05:45-05:50 Nedina skall prova på ett liv utan pengar. Allt hon behöver måste hon skaffa på annat vis. Hon tvingas göra olika tjänster åt folk i utbyte mot mat. Hon provar också på byteshandel med sådant hon hittar i skogen, t.ex gamla kottar.

Gubben i lådan

Måndag 18:05-19:20 Tävlingsprogram där deltagarna ligger i lådor. Obs! Endast gubbar får delta. Är du gubbe? Tag chansen NU!

Extreme survival

Lödag 20:00-20:50 En grupp karismatiska individer skickas ut i Sahara-öken en vecka, utan vare sig mat eller dryck. Nu gäller det att samarbeta för att överleva.