Grotta
I filmer ser man emellanåt att folk i de lägre socialskikten förefaller ha sitt hem i katakomber, kloaker och tunnelbaneutrymmen. Nu visar det sig att boende i underjorden inte bara är fiktiva varelser förunnat, utan även en realitet för många människor i den konventionella verkligheten.

I stort skulle man kunna säga att där det finns underjordiska utrymmen, där bor det också människor. Grottsystem, hålrum i jordens inre, urholkade urberg – alla är de rikligt befolkade platser där människor lever och bor under jord.

För länge sedan

För tio tusen år sedan valde en grupp ljusskygga individer att bosätta sig på platser dit solens strålar aldrig når. Där byggde de upp en egen värld, utifrån andra förutsättningar som sedan formades till regelrätta samhällen med självständiga lagsystem.

Dessa samhällen utvecklades parallellt med våra egna och har genom årtusendenas lopp lyckats existera utan att någon från överjorden över huvud taget har varit medveten om deras existens.

Det var en gång en lokförare

Orsaken till att denna alternativa verklighet nu har kommit till överjordens kännedom, beror på en lokförare som heter Ponny Åkesson. För er som inte känner till hur det är att köra ett tåg, så är det ungefär som att resa med ett tåg som passagerare.

Skillnaden är att man som resenär kan sysselsätta sig med olika saker under tiden, såsom att läsa, surfa, skriva, spela och inte minst sova. Det enda lokföraren får göra är att sitta och glo på en räls hela tiden. Hur kul är det?

Inte speciellt roligt tyckte Ponny Åkesson, som dessutom kände att han behövde sysselsätta sig med någonting fysiskt. Ponny fick därför den strålande idén att han skulle gräva en grop i marken någonstans och se hur djup den kunde bli.

Det var en gång en kolonilott

Att gräva är lagom ansträngande, tyckte Ponny och begav sig till sin kolonilott. Herr Åkesson bodde i en lägenhet mitt inne i stan, men hade ständigt en längtan till landet.

Egentligen borde han ha köpt sig en liten sommarstuga i enslig avskildhet, men han kände att det förmodligen skulle bli alltför mycket underhållsarbete och därför hade han nöjt sig med en kolonilott med tillhörande bod.

Och det var i denna lilla bod han nu tänkte realisera sina planer. Att sätta igång att gräva en djup grop i allas åsyn skulle naturligtvis väckt en massa funderingar hos omgivningen och därför var det bäst att genomföra detta projekt i det fördolda.

Och så började han att gräva

Sagt och gjort – Ponny Åkesson tog sitt första spadtag och började gräva. Och det var minst sagt befriande att få stå där ute i det fria och bara gräva. Herr Åkesson tyckte att han kunde bortse från väggarnas inramning i sammanhanget.

Det viktiga var att han fick ägna sig åt någonting fysiskt som kontrasterade markant mot den stillasittande verkligheten på jobbet. Så han grävde och grävde så länge han orkade och åkte sedan hem, lagom nöjd med sitt dagsverke.

Varje dag efter arbetets slut begav han sig till sin kolonilott för att gräva sin grop. Ganska snart stod det dock klart för honom att han behövde någonstans att göra av all jord som han grävde upp.

Snart var boden full och han kunde knappt komma in där längre. Ponny såg ingen annan lösning än att försöka sprida ut jorden så gott det gick i omnejden på ett sådant sätt att ingen märkte något.

En dag hade gropen blivit riktigt djup

Herr Åkesson arbetade tåligt och metodiskt med detta projekt i tio års tid. Under den tiden hade gropen nått ett ansenligt djup och Ponny hade till och med varit tvungen att bygga ett transportsystem för att kunna hissa upp all jord som behövde forslas bort.

Men nu tog han inte längre upp jorden genom sin bod. Istället hade han byggt en sidogång som mynnade ut i en ödslig och undanskymd del av ett skogsparti som låg i anslutning till kolonilottsområdet.

Det föreföll till och med vara på det viset att det var tveksamt om någon människa hade satt sin fot där över huvud taget före Herr Ponny Åkesson. Skogspartiet låg ju liksom inneslutet av oländig terräng och hade det inte varit för grävprojektet, så skulle han aldrig ha hittat dit.

Och i drömmen skall andra verkligheter åter varda

Herr Åkesson kände att detta var platsen han alltid hade sökt. Utmattad av allt grävarbete, så slog han sig ner och bara kontemplerade. Han började drömma sig bort till en annan värld, om människor som levde utanför den ordinarie verkligheten.

Om andra samhällen på okända platser, kanske i grottsystem, i hålrum i jordens inre, eller i urholkade urberg. Varelser som levde i alternativa miljöer, i den undre jorden.

Ponny kunde inte släppa tanken på denna värld, så nästa dag när han kom till det oländiga skogspartiet, hade han tagit med sig ett anteckningsblock och en penna. Han hade bestämt sig för att skriva en roman.

Berättelsen skulle handla om en uttråkad lokförare som en dag bestämmer sig för att gräva en grop och som efter tio års grävande slutligen träffar på underjordiska varelser som lever på andra sidan marken.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

skldpadda_och_dla.jpg

Slumpad nyhet

Starka krafter ligger bakom den alltmer omfattande marginaliseringen av mobilpratare. Och allt kan kopplas till en stor världsartist.

TV-kanalen

April april

Fredag 21:45-22:20 I kvällens avsnitt luras fattiga människor att tro att de har ett stort arv att vänta.

Grottfolket

Onsdag 19:40-20:30 I Lavendelgrottan frodas ett litet samhälle där man främst lever på kondenserad fukt och olika mineraler från stenflisor.

Äckel-TV

Torsdag 19:15-20:30 Jordgubbar är gott. Men är det lika gott när man haft dem i näsan? Olika ställen testas.