Spikmatta
Har du varit glad någon gång? Då har du också varit ledsen. Kanske gråtit en skvätt. Sen stiger din klara sol åter upp på himmelsens fäste och får dina ögon att tåras av glädje. Men säg den lycka som varar för evigt. Snart skall den än en gång försvinna och bereda plats för sorgens lov som nu med kraftig stämma står redo att sjungas på känslornas altare.

Nu är det säkert många som höjer på ögonbrynen och hänvisar till personer som minsann är glada hela tiden. I alla fall att döma av vad man ser.

Just det – att döma av vad man ser. För bakom fasaden så döljer sig en annan sinnesstämning. Där kan det vara allt från ilska, vemod, bitterhet och förbannelse. Men bara ett tag, ty när snedstämdheten fått verka föreskriven tid, så får upprymmelsen sin rättmätiga tid i rampljuset.

Ända tills ljuset slocknar och mörkret återigen träder in på scenen

Nu kanske du hävdar att du minsann är glad hela tiden och att sorg, upprördhet och nedstämdhet är känslor som du möjligtvis varit drabbad av i din ungdom, men som nu längre inte existerar i din emotionella vokabulär.

Trodde du ja. För djupt där i ditt inre bubblar det ett kaos av oförlösta känslor som bara väntar på att få komma ut. Och ut måste det. Annars kommer du att explodera.

En grupp forskare i Kuala Lumpur har undersökt 300 personer som alla hade ett kaos av oförlösta känslor som bara väntade att få komma ut. Innan forskarna ens hade hunnit påbörja själva undersökningen, så hade ett tiotal av dessa labila stackare exploderat.

Men gud vad hemskt

Vid närmare granskning av kvarlevorna så kunde man tydligt se en pågående aktivitet bland de oförlösta känslorna. Precis efter själva explosionsögonblicket så låg känslorna huller om buller, men ganska snart så började det ordna upp sig. Efter bara en timme, så kunde man skönja en viss glädje.

Vad forskarna har kunnat påvisa är alltså att det inte är någon fara med att vara ledsen. Istället skall man njuta av sorgen, eftersom den kommer att omgruppera sig till lycka.

Det var verkligen goda nyheter

Hur mycket forskarna försökte, så kunde de inte hitta någon sådan omstrukturering där det inte fanns något elände. Ganska logiskt om man tänker efter. Man kan knappast göra saker bra som redan är bra. Men det kan räcka med ett litet gruskorn för att sätta käppar i hjulet för glädjens maskineri.

Tråna därför aldrig efter lycka, för den kommer i slutändan att bli din olycka. Längta istället efter lite äkta bedrövelse, ty det är vägen till frälsning.

skldpadda_och_dla.jpg

Slumpad nyhet

Ny forskning visar att monotont lågfrekvent buller från vägbanan ökar risken för att föraren skall somna bakom ratten. Men det finns rön som pekar åt ett helt annat håll.

TV-kanalen

Extreme survival

Lödag 20:00-20:50 En grupp karismatiska individer skickas ut i Sahara-öken en vecka, utan vare sig mat eller dryck. Nu gäller det att samarbeta för att överleva.

Äckel-TV

Torsdag 19:15-20:30 Jordgubbar är gott. Men är det lika gott när man haft dem i näsan? Olika ställen testas.

Rena slumpen

Tisdag 17:55-18:20 Kvällens dragning i TV-lotteriet. Vem blir den lycklige att vinna 25 kronor i månaden i 25 000 år?