Skriver rapporter
Alla som någon gång blivit avbruten vet hur jobbigt det kan vara att återgå till det man höll på med. Om det dessutom sker på återkommande basis, så kan det till och med driva en till vansinne.

Nu finns det äntligen en möjlighet för de som blir avbrutna att få upprättelse. Det kommer nämligen att vara brottsligt att avbryta pågående aktiviteter mot folks vilja.

Du håller på att skriva en rapport

Säg att du jobbar på ett kontor där du håller på att sammanställa en rapport, vilket kräver din fulla koncentration. Plötsligt står en kollega vid ditt skrivbord och ber om ett råd i en fråga.

När kollegan försvunnit återvänder du till rapporten. Efter några minuter lyckas du uppbåda samma koncentration som du hade innan du blev avbruten.

Strax därefter kommer en annan kollega och frågar var arkivmapparna finns någonstans. När kollegan försvunnit efter tio minuters kallprat, så försöker du återigen återuppta arbetet med rapporten.

Men innan du ens har lyckats relatera till vad det över huvud taget är som du håller med, så kommer nästa kollega och vill diskutera hur ni skall lägga upp taktiken inför mötet i morgon förmiddag.

Vardagsmat att bli avbruten

Detta scenario är vardagsmat för hundra tusentals svenskar på de arbetsplatser som de bevistar dag ut och dag in. Sen kommer chefen och undrar när de skall få ändan ur vagnen.

Det är här som brottsrubriceringen avbrott aktualiseras. Sett ur de avbrytande kollegornas synvinklar, så har de inte gjort något fel – de kan ju knappast känna till vad de andra kollegorna håller på med.

Däremot har den avbrutna arbetaren istället möjlighet att anmäla chefen, eftersom denne inte skapat tillräckliga förutsättningar för att kunna arbeta i fred.

Skyldig att anmäla

Lagstiftaren har i förarbetet till lagen fokuserat på det faktum att de flesta människor har väldigt svårt att själva säga ifrån, eftersom man i regel vill vara andra människor till lags.

Av den anledningen är utgångspunkten att den som drabbas av avbrott inte kommer att göra någon anmälan. Det kommer därför i denna lag att finnas en inbyggd anmälningsplikt, där den som drabbas av avbrott faktiskt kommer att vara skyldig att anmäla detta till polisen.

Straffet för att låta bli att anmäla ett avbrott kommer att vara dryga böter eller fängelse i max två år. Den relativt hårda påföljden har satts för att de avbrutna för en gång skull få ändan ur vagnen och faktiskt anmäla sin chef till polisen.

g_till_jobbet.jpg

Slumpad nyhet

En hittills okänd känguruliknande art har nu skådat forskarnas ljus. Men den är inte alls släkt med de studsande varelserna från Australien.

TV-kanalen

Rena slumpen

Tisdag 17:55-18:20 Kvällens dragning i TV-lotteriet. Vem blir den lycklige att vinna 25 kronor i månaden i 25 000 år? 

Den öppna dörren

Torsdag 23:45-02:30 Serie i sju delar. Lotte och Engla har funnit en dörr som står öppen. Men de vet inte om de vågar gå i genom den. Vart leder den någonstans? Tänk om den slår igen? Och vem är det egentligen som har öppnat dörren...

Pengar är inte allt

Måndag 05:45-05:50 Nedina skall prova på ett liv utan pengar. Allt hon behöver måste hon skaffa på annat vis. Hon tvingas göra olika tjänster åt folk i utbyte mot mat. Hon provar också på byteshandel med sådant hon hittar i skogen, t.ex gamla kottar.