Vad händer när man får reda på att kollegorna har högre lön än man själv? Är det möjligt att vara nöjd med det man har och strunta i andra?

Inkomstklyftorna i Sverige visar sig nu vara större än vad folk i allmänhet har trott. Klyftorna är så löjligt stora att till och med Joakim von Ankas utsugning av hans brorson Kalle bleknar i jämförelse. Den rikaste femtedelen av befolkningen äger 83 procent av förmögenheten. De fattigaste äger ingenting, de har bara skulder.

Sanningen uppenbarar sig

Svenskarna trodde att den rikaste femtedelen ägde 38% och att den fattiga femtedelen hade 10%. Då är frågan nu när allt kommer på bordet – förändrar det någonting?

Att få reda på att blott en femtedel av befolkningen har över fyra femtedelar av kakan känns ju naturligtvis inte rättvist. Den omedelbara reaktionen blir då att de där giriga 20 procenten naturligtvis måste dela med sig.

Men ponera att sanningen hade varit det omvända. Att den rikaste femtedelen bara ägde en sjättedel av den totala kakan? Hade gemene man då varit villig att dela med sig till dem som var rikare, men som likväl inte hade tillräckligt på ett proportionellt rättvist sätt? Och är de nu villiga att dela med sig till den utblottade femtedelen som i princip bara har skulder?

En löneförhöjning sitter väl aldrig fel

Säg att du en dag blir inkallad till chefen som säger att du är en sådan tillgång för verksamheten att din lön måste höjas med 10 000 kronor i månaden. Detta får dig att känna dig mycket väl till mods och i flera år lever du ganska gott på din nya inkomstnivå.

Efter tre år kommer det fram att dina kollegor också blev inkallade till chefen vid den tidpunkten, men de fick istället 20 000 kronor mer i månaden. I tre år har du levt på en lögn där du trodde att du var bra, men det visade sig att alla andra var bättre.

Fasaden rämnar

Du var lycklig, hade det gott ställt och kunde ägna dig åt allt det du ville göra. Du gjorde många resor tillsammans med din familj och du utvecklades ganska bra som människa. Men nu har fasaden rämnat och ditt liv har visat sig vara ett totalt misslyckande.

I tre år går du och känner dig eländig, missmodig och blir allt mer nedstämd. Du förfaller till alkohol och börjar spela på hästar. En dag träffar du en av de kollegor som fick dubbelt så mycket i löneökning och du påtalar detta faktum. Då svarar kollegan:

– Ja, men du hade ju redan dubbelt så mycket som oss andra. Eftersom vi gjorde samma arbete, så tyckte chefen att skillnaderna behövde utjämnas.

Att vara nöjd med det man har

Nu blir du ännu mer nedstämd för att du kastat bort tre år på att må dåligt helt i onödan. Du blir deprimerad, resignerad, apatisk och uppgiven, samtidigt som du sitter fast i en ändlös ond cirkel av spelberoende.

Och allt detta bara för att kollegornas inkomst var viktigare än din egen. Så spelar det över huvud taget någon roll för dig om den rikaste femtedelen äger 83% av den totala förmögenheten eller 38%?

Eller för att hårdra; vad väljer du:

  1. En lönenivå som ligger 10 000 kronor lägre än dina kollegor.
  2. En lönenivå som ligger 5 000 kronor högre än dina kollegor.

Det finstilta

  1. Din lön: 35 000 kronor – Dina kollegor: 45 000 kronor.
  2. Din lön: 30 000 kronor – Dina kollegor: 25 000 kronor.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

g_till_jobbet.jpg

Slumpad nyhet

Nu öppnar polisen upp för en ny typ av brott som länge efterfrågats av kriminella. Med halvbrott finns äntligen en möjlighet att slippa genomföra stölder och annat fullt ut. Man kan nöja sig med halva bytet.

TV-kanalen

Pengar är inte allt

Måndag 05:45-05:50 Nedina skall prova på ett liv utan pengar. Allt hon behöver måste hon skaffa på annat vis. Hon tvingas göra olika tjänster åt folk i utbyte mot mat. Hon provar också på byteshandel med sådant hon hittar i skogen, t.ex gamla kottar.

April april

Fredag 21:45-22:20 I kvällens avsnitt luras fattiga människor att tro att de har ett stort arv att vänta.

Extreme survival

Lödag 20:00-20:50 En grupp karismatiska individer skickas ut i Sahara-öken en vecka, utan vare sig mat eller dryck. Nu gäller det att samarbeta för att överleva.