Scenframträdande
I helgen var det uttagning till den populära TV4-tävlingen Körslaget. Det var den gamle Just D-medlemmen Wille Craaford som hade fått i uppdrag att välja ut de Mariefredsbor som han tyckte skulle vara värdiga medlemmar i den kör han kommer att leda i höstens omgång av serien.

För att kunna avgöra vilka som var bäst lämpade, så hade man anordnat en audition, där man skulle välja valfri låt och sedan framföra den med en vers och en refräng.

Nu visade det sig att det var väldigt många som var intresserade av att komma med i Körslaget. Ett hundratal människor i olika åldrar hade samlats utanför församlingshemmet för att visa prov på sin ljuva stämma.

Det gäller att ta chansen när man får den

En av dem som hade tagit chansen att försöka komma med var Lennart Karlsson, en 42 årig industriarbetare som sjungit mycket bland släkt och vänner på olika tillställningar.

Lennart hade förberett sig ganska väl och hade tagit med sig en flaska vatten att ha i beredskap när strupen skulle bli för torr. Vad han dock inte var beredd på, var den långa väntan som han skulle komma att ha framför sig.

Många människor hade som bekant samlats utanför församlingshemmet, men det var först efter två timmar som man började släppa in folk i lokalen. Väl där kunde Lennart konstatera att insläppet blott hade varit början på en ny väntan.

Den som väntar på något gott

Alla som ville provsjunga skulle få gå upp till övervåningen i grupper om fem personer. Lennart hade fått ett ganska högt nummer och förstod att även denna väntan skulle bli lång.

Nu började han bli orolig. Skulle det finnas möjlighet till någon form av uppsjungning för att ha en chans att värma upp rösten? Han hade inte sagt ett ord på flera timmar och halsen kändes ganska torr vid det här laget.

För de som inte är bekanta med begreppet uppsjungning eller att sjunga upp, så innebär det att man gör vissa sångövningar så att stämbanden mjukas upp. Att inte få sjunga upp är lika kritiskt för en sångare, som uppvärmning är för en idrottsman.

Av erfarenhet visste han att rösten ofta svek honom om han inte gjorde sina uppsjungningsövningar innan det var dags att sjunga skarpt. Låten som han hade valt hade dessutom vissa svåra partier, så risken fanns att han skulle komma att låta som en kråka.

Med uppsjungning brukade han i regel få det att låta ganska snyggt. Han hade nämligen spelat in sig själv på mobilen, så han visste hur han lät.

Äntligen fick Lennarts grupp komma upp på övervåningen. Där möttes de av två personer som utgjorde det så kallade precasting-teamet. De hade i uppdrag att avgöra vilka som skulle få äran att sjunga upp för Wille Craaford, som i sin tur skulle avgöra vilka som slutligen skulle få vara med i kören.

Sangare

Lennart stod först på tur och kunde bara konstatera att det inte skulle bli någon uppsjungning. Han började istället sjunga skarpt direkt och fick till en ganska bra ansats. Vid de svåra partierna blev det problematiskt, men han lyckades släta över dem någorlunda.

De andra i gruppen sjöng därefter sina låtar i tur och ordning och Lennart lyssnade noga hur det lät. När sista personen var klar så kändes det som att han nog borde ha kvalificerat sig.

Och de som går vidare är...

Precasting-teamet konfererade i enskildhet en kort stund och meddelade sedan vilka som hade gått vidare. Lennart trodde inte sina öron – han hade inte blivit uttagen. Han skulle således aldrig få chansen att sjunga för Wille Craaford.

Detta var mycket nedslående för Lennart Karlsson som under en månads tid tränat intensivt på den där låten under föreställningen att allt hans slit skulle bära frukt när agnarna slutligen skulle skiljas från vetet.

Dagen efter satt han länge och analyserade hela arrangemanget och hur hans egen insats passade in i bilden. Han kunde bara konstatera att hans misslyckande måste hänga samman med den långa väntan och att han aldrig fick någon chans att göra en uppsjungning.

Nu hade han alltså slösat bort en hel helg på ett arrangemang som var dömt att misslyckas redan från början. De borde ha berättat för honom redan från början att det inte skulle bli någon uppsjungning.

Så här får det minsann inte gå till

Nu blev Lennart förbannad. Han ville ha tillbaka sin förlorade tid och behövde dessutom få kompensation för den förödmjukelse som han hade blivit utsatt för när han hade tvingats framföra en sång med en röst som på vissa ställen tenderade att låta som en kråka. Han tänkte också kräva en offentlig ursäkt av TV4.

Men innerst inne visste han att en sådan stämning aldrig skulle gå igenom. Produktionsbolaget hade redan tänkt på dessa saker. Alla deltagare hade fått skriva på ett papper som klargjorde att bolaget ägde rättigheterna till alla framträdanden under uttagningen. Det skulle i så fall innebära att Lennart i praktiken skulle stämma någon annans egendom.

Lennart beslöt istället att stämma sig själv för att inte ha säkerställt att han skulle få möjlighet att genomföra en uppsjungning före själva provsjungningen. Som kompensation ville han ha igen tiden han förlorat, samt en offentlig ursäkt från sig själv.

Slutet gott

Och han var säker på sin sak. Han hade inte låtit sig själv skriva på några papper som avtalade bort rätten till uppsjungning. Och om han mot all förmodan hade gjort det, så kunde han likväl återigen stämma sig själv för obetänksamhet och bristande ansvarskänsla gentemot sina egna förutsättningar.

Lennart blev vid gott mod och såg framtiden an med tillförsikt. Han hade måhända fallit till föga när det väl kom till kritan, men nu kunde han åtminstone ställa någon till svars för tillkortakommandet och dessutom få kompensation för det.

matpriser_upp.jpg

Slumpad nyhet

Svårt att få pengar från försäkringskassan? Chansen ökar radikalt om du avstår från ett eller flera ben.

TV-kanalen

Snuten som smet

Lördag 20:00-20:45 En bagare blir trakasserad av en polis och bestämmer sig för att ta lagen i egna händer.

April april

Fredag 21:45-22:20 I kvällens avsnitt luras fattiga människor att tro att de har ett stort arv att vänta.

Dubbelmördarna

Tisdag 17:30-19:20 Elsa och Stina hämnas på Lisa som har tagit en Barbiedocka utan att fråga först.