Vandrande trädgren
Härom veckan kunde vi läsa om en turist som fann en ovanlig bläckfisk och sedan åt upp den. Det var först efteråt han kollade upp vad det var han hade ätit. Det visade sig vara en Hexapus – en sexarmad bläckfisk som bara skådats en gång tidigare i historien.

LÄS ÄVEN: Fann extremt ovanlig bläckfisk - åt upp den

Händelsen är långt ifrån unik. Vid en närmare genomgång av ett antal utrotningshotade djur, så visar det sig att i merparten av fallen så är det hungriga turister som ligger bakom. För många av dessa arter så var det sista exemplaret som föll offer för turisternas kurrande magar.

En vandrande gren

För bara 30 år sedan så levde och frodades den mycket speciella vandrande grenen i skogarna i Värmland. Det var en större släkting till den mer kända vandrande pinne.

Eftersom de såg ut som riktiga grenar så gick alla vandrande grenar under när camparna bröt grenar från träden för att ha till brasan. Över elden grillade de sedan sina korvar lyckligt ovetande om att de höll på att utrota en hel djurart.

En liggande sten

För bara 20 år sedan så levde och frodades den mycket speciella stenstärkaren i skogarna i Värmland. Det var en kraftigare släkting till den mer kända grävlingen. Som alla vet som någon gång kört på en grävling, så är dessa djur hårda som sten.

Men det är inget mot stenstärkaren, som mer eller mindre ser ut som en sten när den ligger still. De blev då ett tacksamt offer för alla campare som samlade stenar att lägga kring brasan. När camparna sedan grillade korv och temperaturen steg, så blev det alldeles för varmt för de stackars djuren som fick värmeslag och dog.

En vattnig manet

För bara 10 år sedan så levde och frodades den mycket speciella vattenmaneten vid stränderna i värmland. Det var en vattnigare variant av den vanliga standardmaneten, med en vattenhalt hela på 99 procent.

När camparna hade grillat sin korv över brasan och det började bli dags att tänka på refrängen, så var de tvungna att släcka elden innan de kunde ge sig av därifrån. De tog då vatten från sjön, lyckligt ovetande om att de genom att hälla det på elden, samtidigt brände ihjäl alla vattenmaneter.

Kan räcka med att du öppnar munnen

Ännu idag håller människor runt om i världen på att utrota djurarter till höger och vänster. Hur många luftplankton har du till exempel satt i dig idag? Det räcker med att du öppnar munnen för att du skall få i dig dem.

Normalt sett så flyger de ut igen, men när du är turist och inte ifrån trakten, så är du okänd mark för denna krympande art och om du då samtidigt håller på att inta din mat, så kommer du helt enkelt att äta upp dem.

Tänk därför alltid på att äta tillräckligt mycket innan du ger dig ut på en resa, så kanske alla dessa djur får leva tills de dör.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

and_bada_i_helgen.jpg

Slumpad nyhet

Hittills har man trott att det är syrebristen som är den primära dödsorsaken när man drunknar, men nu visar det sig att det finns andra faktorer som leder till att livet inte längre kan upprätthållas.

TV-kanalen

Gubben i lådan

Måndag 18:05-19:20 Tävlingsprogram där deltagarna ligger i lådor. Obs! Endast gubbar får delta. Är du gubbe? Tag chansen NU!

Extreme survival

Lödag 20:00-20:50 En grupp karismatiska individer skickas ut i Sahara-öken en vecka, utan vare sig mat eller dryck. Nu gäller det att samarbeta för att överleva.

Den öppna dörren

Torsdag 23:45-02:30 Serie i sju delar. Lotte och Engla har funnit en dörr som står öppen. Men de vet inte om de vågar gå i genom den. Vart leder den någonstans? Tänk om den slår igen? Och vem är det egentligen som har öppnat dörren...