Foto: Ilya Plekhanov Kursdeltagare övar sig i att lyssna länge

När man reser till Rom för första gången så kommer ändamålet för resan vanligtvis att vara att studera så många sevärdheter som möjligt. Många är dock inte förberedda på omfattningen av själva spatserandet som krävs för att genomföra detta.

Den som vill få ut mest av varje sevärdhet gör bäst i att nyttja någon av alla guidetjänster som står till buds. Guiderna är oftast mycket pålästa och kunniga. De är även tränade att klara av att spatsera långa sträckor med få möjligheter till att sitta ner. Det gör att guideturerna kring en sevärdhet ofta sträcker sig över flera timmar, med få möjligheter till vila vare sig för fötterna, benen eller öronen.

Kan komma som en chock

För många turister kan detta komma som en chock. Man kanske är inställd på en mysig liten runda med några intressanta anekdoter. Istället får man en fyra-timmars helvetesvandring som aldrig tar slut.

Bildkälla: Pixabay I Vatikanen går man i ändlösa trappor

Den första kvarten känns helt okej och man lyssnar intresserat med engagemang. Efter 30 minuter kommer den första gäspningen. 15 minuter senare börjar man kolla på klockan och när den första timmen är till ända kan bara resignerat konstatera att det kommer att bli en mycket lång och plågsam vandring. Och till på köpet har man ännu inte ens kommit fram till själva sevärdheten.

Foto: Hans Braxmeier Korrekt sätt att ta hand om sina fötter i Rom

En sådan upplevelse av ens första kontakt med antikens högborg kommer naturligtvis inte att ge mersmak. Istället för vidare besök på andra sevärdheter, kommer hela Rom-vistelsen bestå av ändlösa sittningar på pubar och barer, med baksmälla och tom plånbok som följd.

Ger dig en mental beredskap

Bildkälla: Pixabay Träning av olika gångarter

Chansa därför inte med ditt första besök i Rom. Kursen Ändlöst spatserande i Rom ger dig rätt förhållningssätt och en mental beredskap inför de evighetslånga guideturerna som väntar. Följande moment ingår:

  • Konditionsträning: 30 timmar
  • Gångarter: 6 x 5 timmar
  • Fotvård: 4 x 7.5 timmar
  • Lär dig lyssna: 3 x 10 timmar
  • Att vara intresserad: 25 + 5 timmar
  • Panikövningar: 4 x 7 + 2 timmar
  • Rom på en kvart: 15 minuter
  • Uthållighet: (i mån av tid)

Foto: Aurelien Guichard Momentet konditionsträning

Vi rekommenderar att man tidigare gått kursen Inför Ändlöst spatserande i Rom för att kunna tillgodogöra sig alla moment.

g_till_jobbet.jpg

Slumpad nyhet

Om man klonar sig, så skulle man kunna begå ett brott och ändå ha ett vattentätt alibi. Det trodde i alla fall den kvinna som efter nära två decennier slutligen kunde gripas.

TV-kanalen

Pengar är inte allt

Måndag 05:45-05:50 Nedina skall prova på ett liv utan pengar. Allt hon behöver måste hon skaffa på annat vis. Hon tvingas göra olika tjänster åt folk i utbyte mot mat. Hon provar också på byteshandel med sådant hon hittar i skogen, t.ex gamla kottar.

April april

Fredag 21:45-22:20 I kvällens avsnitt luras fattiga människor att tro att de har ett stort arv att vänta.

Gräsmattornas historia

Måndag 18:00-18:45 I del fem får vi reda på att stråna får olika längd beroende på hur mycket man klipper ned dem.