Foto: Ilya Plekhanov Kursdeltagare övar sig i att lyssna länge

När man reser till Rom för första gången så kommer ändamålet för resan vanligtvis att vara att studera så många sevärdheter som möjligt. Många är dock inte förberedda på omfattningen av själva spatserandet som krävs för att genomföra detta.

Den som vill få ut mest av varje sevärdhet gör bäst i att nyttja någon av alla guidetjänster som står till buds. Guiderna är oftast mycket pålästa och kunniga. De är även tränade att klara av att spatsera långa sträckor med få möjligheter till att sitta ner. Det gör att guideturerna kring en sevärdhet ofta sträcker sig över flera timmar, med få möjligheter till vila vare sig för fötterna, benen eller öronen.

Kan komma som en chock

För många turister kan detta komma som en chock. Man kanske är inställd på en mysig liten runda med några intressanta anekdoter. Istället får man en fyra-timmars helvetesvandring som aldrig tar slut.

Bildkälla: Pixabay I Vatikanen går man i ändlösa trappor

Den första kvarten känns helt okej och man lyssnar intresserat med engagemang. Efter 30 minuter kommer den första gäspningen. 15 minuter senare börjar man kolla på klockan och när den första timmen är till ända kan bara resignerat konstatera att det kommer att bli en mycket lång och plågsam vandring. Och till på köpet har man ännu inte ens kommit fram till själva sevärdheten.

Foto: Hans Braxmeier Korrekt sätt att ta hand om sina fötter i Rom

En sådan upplevelse av ens första kontakt med antikens högborg kommer naturligtvis inte att ge mersmak. Istället för vidare besök på andra sevärdheter, kommer hela Rom-vistelsen bestå av ändlösa sittningar på pubar och barer, med baksmälla och tom plånbok som följd.

Ger dig en mental beredskap

Bildkälla: Pixabay Träning av olika gångarter

Chansa därför inte med ditt första besök i Rom. Kursen Ändlöst spatserande i Rom ger dig rätt förhållningssätt och en mental beredskap inför de evighetslånga guideturerna som väntar. Följande moment ingår:

  • Konditionsträning: 30 timmar
  • Gångarter: 6 x 5 timmar
  • Fotvård: 4 x 7.5 timmar
  • Lär dig lyssna: 3 x 10 timmar
  • Att vara intresserad: 25 + 5 timmar
  • Panikövningar: 4 x 7 + 2 timmar
  • Rom på en kvart: 15 minuter
  • Uthållighet: (i mån av tid)

Foto: Aurelien Guichard Momentet konditionsträning

Vi rekommenderar att man tidigare gått kursen Inför Ändlöst spatserande i Rom för att kunna tillgodogöra sig alla moment.

soptunna.jpg

Slumpad nyhet

Stockholmspolisen har nu delgivit Leif GW Persson misstanke om mord, i de fall där dessa är ouppklarade och GW säger sig sitta inne med lösningen.

TV-kanalen

Nyheter vi minns

Söndag 21:00-21:30 Del 84. Rapport 27 september 1996. Repris

Dubbelmördarna

Tisdag 17:30-19:20 Elsa och Stina hämnas på Lisa som har tagit en Barbiedocka utan att fråga först.

Äckel-TV

Torsdag 19:15-20:30 Jordgubbar är gott. Men är det lika gott när man haft dem i näsan? Olika ställen testas.