För att underlätta för tittarna införs enhetligt TV-utbud över samtliga kanaler. Det innebär att alla kanaler alltid måste visa samma program. Om t.ex SVT kör Morden i Midsomer, så måste alltså även TV3 och TV4 visa Morden i Midsomar. Det måste dessutom vara samma avsnitt.

Det enhetliga utbudet införs för att underlätta för tittarna att välja mellan de olika alternativen som finns på marknaden. Som det har varit hittills, så har det i princip varit omöjligt att välja kanal eftersom det i stort sett aldrig är samma program som visas på olika kanaler.

Om femman kör Vänner, så kör fyran Farmen. När ettan kör Skärgårdsdoktorn, då måste trean envisas med att köra någon långfilmskomedi och så vidare. Nu kommer alla veta vad som gäller och det går direkt att jämföra utbudet vid varje tidpunkt.

Får kompromissa

För att bestämma hur tablån skall se ut, så kommer ett kanalöverskridande programråd att bildas som på olika sätt försöker jämka de olika kanalernas särintressen. Det kan ju t.ex vara en kanal som enbart sänder sport, samtidigt som en annan kanal bara sänder långfilmer.

– I sådana fall kanske man kan kompromissa genom att medvetet välja filmer som innehåller sportinslag, säger mediaminister Liza Marklund

Kortare reklaminslag

Även reklamen måste vara enhetlig, så samma reklaminslag måste alltså visas i samtliga kanaler. För en del annonsörer kan detta bli ganska tufft eftersom de då måste betala till alla kanaler.

Möjligtvis kan de lösa det genom att korta ned reklaminslagen så att kostnaden motsvarar en kanal.

– Det är ju positivt för TV-tittarna som då inte behöver se så långa reklaminslag, påtalar Marklund.

Varning för reklam

Ett problem som återstår att lösa är dock det faktum att SVT fortfarande är reklamfritt. Där lutar det åt att man kör reklaminslagen med varningstexter. Om det kommer en reklam för tvättmedel, så kan det t.ex antingen stå en varningstext som säger:

VARNING REKLAM – TITTA BORT OM DU INTE VILL BLI OTILLBÖRLIGT PÅVERKAD

Eller också kan man visa en kompensationstext för andra märken:

DET GÅR PRECIS LIKA BRA ATT TVÄTTA MED GRUMME TVÄTTSÅPA ELLER VILKET ANNAT TVÄTTMEDEL SOM HELST

Vänj dig vid tanken

Det enhetliga utbudet får införas tidigast 2050. Detta för att TV-tittarna skall få tillräckligt med tid att förbereda sig mentalt inför det nya upplägget.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

g_till_jobbet.jpg

Slumpad nyhet

Nya bluffakturor är återigen i farten. Denna gång har turen kommit till frisörerna.

TV-kanalen

Äckel-TV

Torsdag 19:15-20:30 Jordgubbar är gott. Men är det lika gott när man haft dem i näsan? Olika ställen testas.

April april

Fredag 21:45-22:20 I kvällens avsnitt luras fattiga människor att tro att de har ett stort arv att vänta.

Den öppna dörren

Torsdag 23:45-02:30 Serie i sju delar. Lotte och Engla har funnit en dörr som står öppen. Men de vet inte om de vågar gå i genom den. Vart leder den någonstans? Tänk om den slår igen? Och vem är det egentligen som har öppnat dörren...