Regeringen förväntas klubba igenom en ny lag som tvingar företagen att anställa alla personer som söker till en tjänst. Det innebär att om ett företag söker 2 personer och det är 10 som söker, så kommer alla få jobb.

För att företagen skall kunna klara dessa åtaganden rent ekonomisk kommer statliga subventioner att utgå som täcker upp för personalöverskottet på kort sikt.

Men eftersom detta även är ett led i regeringens nya tillväxtsatsning, så kommer företagen på lite längre sikt tvingas att utöka sin verksamhet, så att de kan försörja så många anställda på egen hand.

Anders Bock, är det inte rimligt att det är staten som helt står för dessa kostnader när det är ni som står för kraven?

– Staten kan ju inte bedriva någon välgörenhet, vi måste ju ha ordning på finanserna.

På det här sättet kommer tillväxten i Sverige att garanteras och man räknar med att många företag kommer att växa väldigt snabbt.

Vad händer med de företag som inte vågar söka folk av rädsla att få många sökande?

– De kommer förmodligen slås ut, vilket är bra eftersom de knappast skulle ha bidragit ur ett tillväxtperspektiv, säger Bock.

På många populära företag är man nu oroad över responsen på nästa platsannons. Företaget Google, brukar få 10 000 sökandes till varje tjänst.

– Vi har inte tillräckligt många toaletter. Vissa kommer att få uträtta sina behov ute i naturen, säger städchef Johnny Logan.

Anders Bock är inte orolig. Han menar att det statliga korttidsstödet kommer att räcka gott och väl som omställningsbidrag.

– Google kommer dessutom behöva mycket personal nu när de utför viktigt övervakningsarbete åt myndigheterna.

Menar du att det är Google som skall stå för den kostnaden?

– Ja, när man har blivit så stor, så får man räkna med ett visst samhällsansvar.

Det är inte bara kritiska röster som hörs om den nya lagen. Vi frågade 324 198 arbetslösa personer ute på stan vad de tyckte om att alla skulle få de jobb man sökte. 324 197 personer svarade att de tyckte det var bra och att de trodde att de tänkte söka jobb på Google.

En persons svar skilde sig från de övriga och det var före detta partiledaren Håkan Juholt:

– Då behöver man inte längre söka jobb eftersom arbetslöshet inte längre kommer att vara något problem i samhället och då lär det finnas gott om bidrag att leva på.

soptunna.jpg

Slumpad nyhet

Nu öppnar regeringen för näringsbidrag till familjer. Syftet är att få familjer att drivas mer affärsmässigt.

TV-kanalen

Pengar är inte allt

Måndag 05:45-05:50 Nedina skall prova på ett liv utan pengar. Allt hon behöver måste hon skaffa på annat vis. Hon tvingas göra olika tjänster åt folk i utbyte mot mat. Hon provar också på byteshandel med sådant hon hittar i skogen, t.ex gamla kottar.

Den öppna dörren

Torsdag 23:45-02:30 Serie i sju delar. Lotte och Engla har funnit en dörr som står öppen. Men de vet inte om de vågar gå i genom den. Vart leder den någonstans? Tänk om den slår igen? Och vem är det egentligen som har öppnat dörren...

Nyheter vi minns

Söndag 21:00-21:30 Del 84. Rapport 27 september 1996. Repris