Regeringen förväntas klubba igenom en ny lag som tvingar företagen att anställa alla personer som söker till en tjänst. Det innebär att om ett företag söker 2 personer och det är 10 som söker, så kommer alla få jobb.

För att företagen skall kunna klara dessa åtaganden rent ekonomisk kommer statliga subventioner att utgå som täcker upp för personalöverskottet på kort sikt.

Men eftersom detta även är ett led i regeringens nya tillväxtsatsning, så kommer företagen på lite längre sikt tvingas att utöka sin verksamhet, så att de kan försörja så många anställda på egen hand.

Anders Bock, är det inte rimligt att det är staten som helt står för dessa kostnader när det är ni som står för kraven?

– Staten kan ju inte bedriva någon välgörenhet, vi måste ju ha ordning på finanserna.

På det här sättet kommer tillväxten i Sverige att garanteras och man räknar med att många företag kommer att växa väldigt snabbt.

Vad händer med de företag som inte vågar söka folk av rädsla att få många sökande?

– De kommer förmodligen slås ut, vilket är bra eftersom de knappast skulle ha bidragit ur ett tillväxtperspektiv, säger Bock.

På många populära företag är man nu oroad över responsen på nästa platsannons. Företaget Google, brukar få 10 000 sökandes till varje tjänst.

– Vi har inte tillräckligt många toaletter. Vissa kommer att få uträtta sina behov ute i naturen, säger städchef Johnny Logan.

Anders Bock är inte orolig. Han menar att det statliga korttidsstödet kommer att räcka gott och väl som omställningsbidrag.

– Google kommer dessutom behöva mycket personal nu när de utför viktigt övervakningsarbete åt myndigheterna.

Menar du att det är Google som skall stå för den kostnaden?

– Ja, när man har blivit så stor, så får man räkna med ett visst samhällsansvar.

Det är inte bara kritiska röster som hörs om den nya lagen. Vi frågade 324 198 arbetslösa personer ute på stan vad de tyckte om att alla skulle få de jobb man sökte. 324 197 personer svarade att de tyckte det var bra och att de trodde att de tänkte söka jobb på Google.

En persons svar skilde sig från de övriga och det var före detta partiledaren Håkan Juholt:

– Då behöver man inte längre söka jobb eftersom arbetslöshet inte längre kommer att vara något problem i samhället och då lär det finnas gott om bidrag att leva på.

skldpadda_och_dla.jpg

Slumpad nyhet

Det är många som är kritiska till allt utredande som mer eller mindre är ett obligatoriskt inslag när en myndighet på ett eller annat sätt är inblandad.

TV-kanalen

Extreme survival

Lödag 20:00-20:50 En grupp karismatiska individer skickas ut i Sahara-öken en vecka, utan vare sig mat eller dryck. Nu gäller det att samarbeta för att överleva.

Nyheter vi minns

Söndag 21:00-21:30 Del 84. Rapport 27 september 1996. Repris

Snuten som smet

Lördag 20:00-20:45 En bagare blir trakasserad av en polis och bestämmer sig för att ta lagen i egna händer.