En ny fobi har upptäckts. Det handlar om en rädsla för att ögonen skall flyga ut när man nyser, så kallad atjoofobi. De flesta som drabbas av denna åkomma utvecklar i regel en tendens att hålla inne med sina nysningar, vilket kan vara mycket skadligt.

En nysning far i genomsnitt iväg med en hastighet av 150 kilometer i timmen. Att hålla inne med sådana krafter innebär att man går och lagrar upp stora spänningar i kroppen som förr eller senare kommer att ta sig ut – på ett eller annat sätt.

Fara för omgivningen

Många som systematiskt håller inne med sina nysningar kommer till slut få svårt att stå emot. De nyser då ohämmat i en kvart, med en ljudstyrka som många gånger överröstar ett jetplan.

Nysningarna är då så kraftiga att personer som kommer i närheten riskerar att blåsa omkull. Men för de som lyckas stå emot frestelsen att göra sig av med sina ackumulerade nysningar, så väntar ett värre öde.

När man under tillräckligt lång tid lagrat upp allt för mycket nysningar i kroppen som aldrig har fått skjutas iväg, så brister det. Det finns då ingen möjlighet kvar att hålla inne med ytterligare en nysning, så vid nästa tillfälle kommer huvudet att explodera.

Hjärnan är extra utsatt

Explosionen är så kraftig att skallen spräcks och hjärnan flyger iväg. När detta händer är det viktigt att hålla huvudet kallt, eftersom kyla saktar ned hastigheten.

Laboratorieförsök har visat att en sänkning av huvudtemperaturen med blott två ynka grader, sänker hjärnans hastighet med så mycket som 50 kilometer i timmen. En sådan skillnad i hastighet kan vara avgörande för hjärnans överlevnadsmöjlighet om den t.ex träffar en vägg.

Det är viktigt att man inte siktar på någon annan person när hjärnan flyger iväg. Utan skallens skyddande skal är hjärnan mycket mottaglig för infektioner från andra människor, så det är alltid bäst att låta den träffa "döda" ting i sådana fall.

När hjärnan tagit mark, så är det viktigt att man förvarar den i is. Personer med atjoofobi bör därför alltid ha med sig en kylväska att förvara hjärnan i, så att den hålls kall under transporten till närmaste transplantationscenter.

Kolla så allt stämmer

När man fått hjärnan monterad igen, så är det viktigt att man alltid kontrollerar att den fungerar som den skall. Säkerställ också att det är rätt hjärna. Det händer nämligen att kirurgerna tar fel när de är stressade.

Vid ett tillfälle så förväxlade de hjärnorna från en polis och en yrkesmördare. Det slutade inte alls bra – för yrkesmördaren. Han satte dit sig själv.

and_bada_i_helgen.jpg

Slumpad nyhet

Alla barn får inte godis på lördagar. Nu väntar lagstiftning.

TV-kanalen

Extreme survival

Lödag 20:00-20:50 En grupp karismatiska individer skickas ut i Sahara-öken en vecka, utan vare sig mat eller dryck. Nu gäller det att samarbeta för att överleva.

Rena slumpen

Tisdag 17:55-18:20 Kvällens dragning i TV-lotteriet. Vem blir den lycklige att vinna 25 kronor i månaden i 25 000 år? 

Äckel-TV

Torsdag 19:15-20:30 Jordgubbar är gott. Men är det lika gott när man haft dem i näsan? Olika ställen testas.