En ny trend har uppstått på grund av de allt hårdare reglerna för att få stöd från försäkringskassan. Det handlar om att folk i hög utsträckning amputerar sina ben för att kvalificera sig för utbetalning.

I centrum av utvecklingen står försäkringskassans grundläggande linje att man skall vara berövad möjligheten att stå på egna ben för att vara berättigad till ersättning.

Stort utbud av kliniker

Det ökade trycket på sjukvården, där människor kommer in med allvarliga skador efter motorsågskedjor och andra otäcka skärverktyg, har formligen lett till en explosion av amputationskliniker som poppat upp över hela landet. Dit kan man bege sig för att smärtfritt och på helt ofarlig basis, få ett eller flera ben borttagna till en överkomlig kostnad.

Normalt sett skulle ett sådant ingrepp kosta flera miljarder, men tack vare att klinikerna har börjat förekomma så frekvent, så har konkurrensen dumpat priserna till ytterst låga nivåer. En sökning på pricerunner ger att de billigaste aktörerna tar endast en hundring per ben.

Regeringen är positiv

Skall man amputera många lemmar, så kan det löna sig att ringa runt till många olika ställen. På vissa kliniker kan man spara stora summor på att utnyttja olika paketerbjudanden. Då ingår också ofta kaffe och kaka.

Näringsminister Vlad Tepes är nöjd med utvecklingen. Han menar att den ligger helt i linje med regeringens intentioner. Det var väntat med en kraftig ökning av amputationskliniker när regelverket stramades åt.

– Folk gör vad som helst för lite pengar, säger Tepes och ler självbelåtet.

Kommer ut ur garderoben

En bieffekt av klinikernas verksamhet har blivit att det uppstått en andrahandsmarknad för de amputerade benen. En stor del av dessa går naturligtvis på export, men det föreligger även en viss inhemsk efterfrågan. Ty i kölvattnet av försäkringskassans obarmhärtiga framfart, simmar även andra typer av hungriga hajar.

Fler och fler kannibaler börjar nämligen komma ut ur garderoben, nu när det finns lagliga alternativ för att tillgodose denna efterfrågan. Tidigare har man helt varit hänvisad till svarta marknader, främst i utlandet, men nu börjar det bli mer rumsrent.

– Vi bejakar all form av avvikande läggning, så länge det gagnar oss ekonomiskt, säger näringsministern.

Sunt förnuft gäller

Och det är svårt att inte ryckas med av utvecklingen. På en typisk svensk innerstadsgata, möts vi av en uppsjö av olika former av erbjudanden, där olika försäljare mer eller mindre hoppar på oss direkt på gatan. Konsumentvägledaren Ronja Rövardotter ger följande råd till den som funderar på att göra slag i saken.

– Tänk tatuering när du överväger amputation – det blir i regel fula märken om du skulle ångra dig.

g_till_jobbet.jpg

Slumpad nyhet

Du har säkert hört talas om Ryanair. Det billiga flygbolaget som prackar på folk en massa avgifter, så att de sedan måste gå till media och tala ut. Inte nog med det – det är just det som är syftet.

TV-kanalen

Snuten som smet

Lördag 20:00-20:45 En bagare blir trakasserad av en polis och bestämmer sig för att ta lagen i egna händer.

Gubben i lådan

Måndag 18:05-19:20 Tävlingsprogram där deltagarna ligger i lådor. Obs! Endast gubbar får delta. Är du gubbe? Tag chansen NU!

Extreme survival

Lödag 20:00-20:50 En grupp karismatiska individer skickas ut i Sahara-öken en vecka, utan vare sig mat eller dryck. Nu gäller det att samarbeta för att överleva.